Pretraga

Pet činjenica koje morate znati o prvoj fotografiji crne rupe ikada

A- A+

Crna rupa pojam je za koji su mnogi čuli, a iako tako možda zvuči, ona je sve samo ne prazan prostor. Prema definiciji NASA-e riječ je ov velikoj količini materije u malom prostoru, koja rezultira gravitacijskim poljem toliko jakim da mu se ništa, čak niti svjetlost ne može otrgnuti. Prva ikada fotografija crne rupe objavljena je u srijedu. Donosimo pet činjenica koje možda niste znali o njoj.

Prva fotografija crne rupe|izvor: Event Horizon Telescope

1. Crna rupa koja na prvoj takvoj objavljenoj fotografiji nalazi se u središtu galaksije Messier 87. Udaljena je od Zemlje 55 milijuna svjetlosnih godina.

2. Promjer ove crne rupe je oko 100 milijardi kilometara, a određen je njezinom masom koja iznosi oko 6,5 milijardi masa Sunca.

3. Ono što je vidljivo na fotografiji konzorcija Event Horizon Telescope zapravo je sjena crne rupe, a ‘gorući prsten’ plinovi su koji orbitiraju oko crne rupe i koji se približavanjem crnoj rupi zagrijavaju i počinju svijetliti.

 

4. Kako ne postoji niti jedan teleskop koji bi mogao ‘uslikati’ fotografiju dovoljne oštrine, ova je dobivena interferometrijom, odnosno kombiniranjem signala koje je prikupljalo osam teleskopa raspoređenih diljem Zemlje. Tako postavljeni, simulirali su jedan veliki teleskop otprilike veličine Zemlje.

5. Za fotografiju crne rupe zaslužan je program čiji je razvoj vodila 29-godišnja znanstvenica Katie Bouman. Na algoritmu je počela raditi prije tri godine, kada je bila studentica postdiplomskog studija na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology). Dr. Bouman danas je asistentica na California Institute of Technology, a ovo je njena reakcija nakon što je prvi puta ugledala fotografiju: