Pretraga

Pronašli izvrstan način kako besplatno razmjenjivati knjige

A- A+

Mnoga mala mjesta u Velikoj Britaniji, na zanimljiv su način izvršila prenamjenu starih i dobro znanih crvenih telefonskih govornica te im dala kulturni značaj. Naime one su pretvorene u mini knjižnice, u kojima je posudba besplatna, a funkcionira na način da vi donesete neku svoju knjigu, ostavite je u ‘biblogovornici’ te si uzmete neku drugu. Otvorene su 24 sata na dan, a na ovaj način su si građani riješili problem velike udaljenosti regularnih knjižnica od njihovih malih mjesta.

Crvene telefonske govornice, među nekoliko su najpoznatijih britanskih simbola, a neke koje se više ne koriste za svoju prvotnu svrhu, dobile su novu ulogu. Naime mnoga mala mjesta, pretvorila su stare govornice u mini knjižnice. Osim veličine, atipičan je u slučaju ovih biblioteka i način rada. Naime one nemaju zaposlenika, nego se posudba vrši na način da donesete jednu svoju knjigu, u zamjenu za drugu koju ćete odnijeti iz biblogovornice.

Izdvojeni članak

Ulične knjižnice pojavljuju se diljem svijeta, pa i kod nas

Kolekcija knjiga se često osvježava

Prva ovakva knjižnica, otvorena je prije četiri godine, aktivnim zalaganjem građana malog sela Westbury-sub-Mendip u okrugu Somerset, na jugozapadu Engleske.

Od tada su ideju preuzela, mnoga druga mjesta. Spomenutu mini knjižnicu u Somersetu, opremili su sami stanovnici s oko 100 naslova iz različitih oblasti.

Kako je princip posudbe, jednu knjigu doneseš, drugu odneseš, redovno se provjerava, je li sve knjige cirkuliraju. Ako se zamijeti da pojedine naslove nitko ne posuđuje, one se doniraju u dobrotvorne svrhe te se ponuda osvježava novima.

Udaljenost bila glavni faktor otvaranja mini knjižnica

Osim zanimljive ideje iskorištavanja umirovljenih britanskih nacionalnih simbola, starih telefonskih govornica, njihovo osnivanje imalo je itekako značajnu praktičnu ulogu.

Naime kao i kod nas, stanovnici mnogih malih mjesta u Velikoj Britaniji, od prve su knjižnice udaljeni i desetke kilometara.

Tako da ih sada, otvaranjem mini knjižnica, imaju nadohvat ruke, a uz to rade 24 sata na dan.