Pretraga

Štivo za plažu: Donosimo popis 10 najpopularnijih djela ovoga ljeta u Knjižnicama grada Zagreba

A- A+

Ljeto je u punom jeku, vrijeme je odmora i opuštanja. Bilo da ove dane provodite na plaži ili kontinentu, slobodni dani dobra su prilika za čitanje kvalitetnog štiva. Donosimo deset najposuđivanijih naslova ovoga ljeta u Knjižnicama grada Zagreba.

Foto: Dan Dumitriu; Unsplash

Popis deset najposuđivanijih djela u posljednjih 30 dana u Knjižnicama grada Zagreba poprilično je ‘šarolik’. Našli su se na njemu naslovi za odrasle, ima tu ponešto i za tinejdžere, ali i one još mlađeg uzrasta kao i ljubitelje stripova.

Izdvojeni članak
knjniga

Štivo za dugo toplo ljeto: Donosimo preporuke književnih naslova idealnih za čitanje u hladu

Na samom vrhu popisa najpopularnijih djela nalazi se Moja borba Karla Ovea Knausgårda. Prva je to knjiga iz heksaloga suvremenog norveškog autora kojeg mnogi nazivaju i Proustom 21. stoljeća.

– Suvremeni norveški autor u ispovjednoj maniri kroz svojevrsnu obiteljsku kroniku ispisuje vlastitu životnu priču, počevši od djetinjstva pa do smrti oca. Pritom je on kao glavni junak ove autobiografske proze svojevrsni anti-junak, razapet između gomile svakodnevnog ‘svačega i ničega’, koji se odvijaju na potezu kućanski poslovi – roditelj, te egzistencijalne potrebe da bude sam. Podastirući svoju osobnost uronjenu u kaotičnu svakodnevicu, on sebe izlaže bez imalo uljepšavanja, dapače, nesuzdržano otkrivajući svoje licemjerje u socijalnim kontaktima, koje mu s jedne strane ipak priskrbljuje ugodu ‘nepodnošljive lakoće postojanja’, a s druge ga poprilično frustrira do sklonosti alkoholu i suzama, stoji u sažetku kataloga Knjižnica grada Zagreba.

Po broju posudbi slijedi roman Divljakuša autorice Marine Šur-Puhovski, inače proglašen romanom 2018. od strane VBZ-a.

Oni nešto mlađi pohrlili su u knjižnice posuditi knjigu u stripu Durica: male ljubavi, čiji je autor Ivica Bednjanec, Drugi dnevnik Pauline P. ili roman Harry Potter i kamen mudraca. Ima li na popisu najposuđivanijih knjiga ovoga ljeta nešto po vaše ukusu, provjerite u nastavku gdje su djela poredana po broju posudbi u Knjižnicama grada Zagreba.

  1. Karl Ove Knausgård – Moja borba
  2.  Marina Šur-Puhlovski – Divljakuša
  3. Ivica Bednjanec – Durica: male ljubavi (knjiga u stripu)
  4. Virginie Despentes – Vernon Suboteks
  5. Sanja Polak: Drugi dnevnik Pauline P.
  6. Elena Ferrante: Genijalna prijateljica
  7. J.K. Rowling: Harry Potter i kamen mudraca 
  8. Franquin, Jidéhem: Gaston
  9. David Walliams: Najgora djeca na svijetu
  10. J. D. Salinger: Lovac u žitu