Pretraga

Student PMF-a briljirao u Potjeri: ‘Kada se iz tunela pojavio Krešo, cijelom je timu raspoloženje splasnulo’

A- A+

Pratitelji kviza Potjera sinoć su imali prilike uživati u vrlo napetoj i uzbudljivoj epizodi. Dvojica natjecatelja, jedan mladi profesor, a drugi student, borila su se za 98.000 kuna, a na putu do tog iznosa stajao je statistički najuspješniji lovac – Krešimir Sučević Međeral. U završnoj Potjeri natjecatelji su prikupili 14 koraka pred lovcem, što je bilo dovoljno za pobjedu. Nastup 19-godišnjeg studenta oduševio je pratitelje ovog kviza, a njegovo ime je Filip Vinković. Ovaj student PMF-a inače je jedan od najboljih maturanata u generaciji 2019.

Student Filip Vinković sa suigračem je osvojio 98.000 kuna|screenshot: HRT

Jedna od posljednjih ovogodišnjih epizoda Potjere, ona emitirana u ponedjeljak, bila je poprilično uzbudljiva za gledatelje. Natjecatelj koji je mnoge oduševio svojim znanjem 19-godišnji je Filip Vinković. Filip je u brzom krugu točnim odgovorima došao do 28.000 kuna, što je iznos kojeg je odlučio braniti pred lovcem Krešimirom. Zbog nekoliko grešaka na prvim pitanjima, činilo se kako će ga lovac poslati kući, no to se nije dogodilo. Filip je briljirao na nekoliko posljednjih i time obranio ovu srednju ponudu. U završnoj Potjeri ostao je sam s mladim profesorom Matejom, a Krešo nije uspio sustići njihovih 14 koraka pa su profesor i student kući ponijeli 98.000 kuna.

U 2019. bio jedan od najmaturanata

Filip je danas student matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Njegovo ime zazvučalo nam je poznato pa smo pretražili svoju bazu tekstova i shvatili da smo o Filipu već pisali, ne tako davno. Naime, 2019. Filip je bio jedan od najboljih maturanata u generaciji, riješivši ispit iz Matematike bez ijedne greške. Nakon jučerašnjeg nastupa kojeg je na društvenim mrežama pohvalila i njegova bivša škola, Gimnazija J. Slavenskog u Čakovcu, javili smo se Filipu i ‘pročavrljali’ o njegovu nastupu u popularnom kvizu.

– Još u osnovnoj školi su me zanimale brojne stvari i zanimljivosti koje drugu djecu nisu. Dolaskom u srednju školu to se zanimanje samo produbilo. Konkretno, učio sam pohađajući pub kvizove, gledanjem pitanja te odgovora različitih kvizova dostupnih na internetu, aplikacijama QuizUp, Svjetska Geografija te Battle of Geeks te raznih kvizova na Sporcleu, započinje svoju priču Filip.

Ovaj PMF-ovac otkriva nam kako već dvije godine odlazi na pub kvizove i redovito prati Potjeru pa je tako shvatio da posjeduje znanje koje se na tom kvizu traži, te se odlučio okušati.

– Prijavio sam se i riješio probni test te je poziv iz HRT-a uslijedio nedugo nakon toga, započinje Filip.

‘U igri na ploči imao sam najviše treme’

Pitamo ga i je li očekivao pobjedu i ovako dobar nastup, naročito nakon što je shvatio da će se natjecati protiv lovca koji ima najviši postotak pobjeda.

– Svatko tko se prijavi na Potjeru se potajno nada pobjedi, no isto tako i zna da je za pobjedu potrebno puno sreće, dobri suigrači te poneki lovčev kiks. Kada se iz tunela pojavio Krešo, cijelom je timu raspoloženje splasnulo, no nakon odlučne i hrabre igre kapetana, uvidio sam da se i protiv njega ‘može’ igrati. U igri na ploči imao sam najviše treme, neka pitanja na čiji se odgovor pred malim ekranima može doći logikom ili eliminacijom u samom je kvizu teško odgovoriti jer je (barem meni) sposobnost razmišljanja od silnog adrenalina i treme bila na jako niskoj razini, prisjeća se Filip.

U prvoj fazi igre napravio je neke greške. Otkriva nam, najviše žali što je pogriješio na pitanjima što je vanjkuš i u završnoj učinio grešku na pitanju ‘kojim se malim slovom označava akceleracija tijela u slobodnom padu’, budući da je rođeni kajkavac te je polazio prirodoslovnu matematičku gimnaziju.

– To su greške u kojima mozak kaže jedno, a kroz usta izlazi nešto potpuno drugo, zaključuje Filip.

Na red će možda doći i Milijunaš

Ipak, one ga nisu koštale pozamašnog iznosa koji je zaradio znanjem. Dio će, kaže, potrošiti na neko putovanje, dio staviti na štednju, a za ostatak nije odlučio. Budući da sudjeluje u pub kvizovima i u Potjeri je bio uspješan, prirodnim se nameće i pitanje planira li možda sudjelovati u kvizu Tko želi biti milijunaš.

– Milijunaš je kviz u kojem svatko ima samo jednu šansu koju ja ne bih želio još iskoristiti. Želim steći još neko znanje te se prijaviti možda za godinu dana. Smatram da mi je trenutni maksimum 64.000 kuna, no Potjera mi je samo dala motiv za daljnje učenje znanja potrebnog za kvizove, tako da će za nekih godinu dana na red možda doći i Tko želi biti milijunaš, veli Filip.

Za kraj nam je ovaj bivši najmaturant otkrio i kako se snašao na faksu te je li zadovoljan odabirom.

– Vrlo sam zadovoljan odabirom faksa, budući da sam znao već od početka srednje škole što ću upisati. Vrijeme učenja je u odnosu na srednju školu neusporedivo je dulje, no matematika me oduvijek zanima pa nije problem. Za diplomski studij odabrat ću financijsku i poslovnu matematiku, a o poslu nakon toga ću još razmisliti.

Student PMF-a briljirao u Potjeri: ‘Kada se iz tunela pojavio Krešo, cijelom je timu raspoloženje splasnulo’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap