Pretraga

Na maturi iz Matematike postigao 100% pa poručio: ‘Previše se od učenika očekuje bubanje napamet’

A- A+

Na ovogodišnjem ljetnom roku državne mature najčešća ocjena na višoj razini Matematike bila je dvojka, a prosječna postotna riješenost tog ispita iznosi između 41 i 50%. Daleko bolji rezultat od toga višoj razini Matematike postigao je Filip Vinković iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu. Filip je jedan od 12 maturanata koji su Matematiku riješili bez greške, sa stopostotnom točnošću. Donosimo priču o još jednom najmaturantu 2019.

Filip Vinković; foto: privatna arhiva

– Što se tiče programa u srednjoj školi, previše se od učenika očekuje bubanje napamet, a premalo je praktičnog dijela nastave. Kad je u pitanju matura, smatram da bi se puno bolja selekcija učenika za određeni fakultet stvorila prijemnim ispitima. Isto tako, na nekim fakultetima previše bodova za upis nosi prosjek ocjena iz srednje škole zbog prethodno navedenog razloga, odnosno različitih kriterija u različitim školama, odgovara nam na pitanje što bi mijenjao u hrvatskom obrazovnom sustavu maturant Filip Vinković.

Najteži mu bio esej iz Hrvatskog

Izdvojeni članak

Nakon žalbe do 100%: Tina je tek treća u povijesti državne mature bez greške na Hrvatskom jeziku

A mišljenje ovog, sada već bivšeg učenika Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu itekako je relevantno. Stopostotnom riješenosti ispita Matematike na višoj razini, Filip se svrstao u 68 najboljih maturanata ovogodišnje državne mature. Ocjenu odličan dobio je još i na Hrvatskom, a četvorku iz Engleskog.

– Iz Hrvatskog i Engleskog jezika nisam imao neka posebna očekivanja, bilo mi je bitno napisati ispit barem za ocjenu vrlo dobar. Iz Matematike sam očekivao da ću riješiti ispit barem 95%, no svejedno sam bio oduševljen i ponosan kada sam ugledao rezultate, otkriva Filip.

Najteži mu je, kaže, na čitavoj maturi bio esejski zadatak iz Hrvatskog jezika na kojemu je ujedno i postigao najslabiji rezultat jer se za taj dio mature najmanje pripremao.

– Za maturu sam se pripremao kroz cijele četiri godine u srednjoj školi tako da neke posebne pripreme prije mature nisam imao. Najviše vremena potrošio sam na Matematiku jer mi je uvijek bio cilj da postignem tih 100% na maturi, kaže Filip.

Komentar na najlošije rezultate državne mature

– Krivnja za takve rezultate je po mom mišljenju podijeljena. Kriteriji za dobivanje ocjene u školi se jako razlikuju od škole do škole unatoč tome što bi svugdje trebali biti jednaki. Prag za prolazak na ispitu iz Matematike bio je 25% što bi trebala postići velika većina gimnazijalaca koji su u školi Matematiku prolazili pozitivnom ocjenom, smatra Filip.

‘Profesori su vrlo zaslužni za moje rezultate na maturi’

Izdvojeni članak

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

Osim što je briljirao na maturi iz tog predmeta, Filip je sve četiri godine srednje škole sudjelovao na državnim natjecanjima iz matematike u A varijanti te ujedno bio i županijski prvak na njima. Osvojio je i jednu treću nagradu te je dva puta bio pohvaljen na državnim natjecanjima.  Od 2. do 4. razreda bio je i županijski prvak iz kemije.

Najveći motiv za učenje mu je oduvijek bilo stjecanje dobrog predznanja za fakultet.

– Također, motivirali su me i obitelj, rodbina, prijatelji, a najviše profesori iz srednje škole koji su odigrali najveću ulogu u mom obrazovanju te su vrlo zaslužni za moje rezultate na maturi, kaže Filip.

Upisao matematiku na PMF-u

Filip će od jeseni sjesti u klupe zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje je upisao inženjerski smjer matematike.

Izdvojeni članak

Ovo je dobitnik 5.000 eura vrijedne nagrade Sakač za najbolji rezultat iz Informatike na maturi

– U budućnosti naravno želim raditi nešto povezano s matematikom, no prvo treba uspješno završiti prve tri godine te zatim odabrati diplomski studij, odgovara Filip na naše pitanje o planovima za budućnost.

A kako bi barem djelomično ponovili njegov uspjeh, nadolazećim generacijama Filip kratko i jasno savjetuje – ako do sada niste učili, počnite čim prije.

– U zadnjih tjedan dva je jako teško sve naučiti bez nekog predznanja te sjećanja gradiva iz prva tri razreda. Ako je potrebno, idite na organizirane pripreme. Upis na fakultet vam u završnom razredu srednje škole mora biti prioritet broj jedan u životu, zaključuje Filip.