Pretraga

Fakultet koji studentima omogućuje ispunjenje životnog poziva

A- A+

Poznajete li nekoga tko od malih nogu zna čime se u životu želi baviti? Nekoga tko kroz cijeli život razvija interese prema određenom području toliko da biste mogli reći da je to njegov životni poziv? Ukoliko vi niste jedan od njih, sigurno imate takvog pojedinca u svojoj okolini. Mi smo pronašli nekoliko studenata koji su oduvijek pokazivali interes za ekologiju i očuvanje okoliša, a onda su upisom na fakultet pronašli način kako da cijeli svoj život posvete nečemu što vole. To im je omogućio Geotehnički fakultet i njihov studij Inženjerstva okoliša.

Studentska akcija čišćenja smeća na otoku Visu

Izdvojeni članak

Pogledajte kako jedan fakultet u Hrvatskoj mijenja životni stil svojih studenata

Prema definiciji inženjerstvo okoliša je poveznica između znanosti i inženjerstva s ciljem unaprjeđivanja stanja okoliša. Tu se prije svega misli na održavanje kvalitete pitke vode, kvalitete zraka te općenito Zemljine površine i to ne samo iz ljudske perspektive nego i iz perspektive svih ostalih živih bića. To ustvari znači da je svrha inženjerstva okoliša da uz korištenje znanstvenih i inženjerskih metoda stvara zaštitne sustave koji će štititi život na Zemlji od mnogobrojnih vrsta zagađenja. To je interdisciplinarno područje, što znači da se sastoji od različitih disciplina koje mogu na neki način doprinijeti određenom predmetu promatranja, u ovom slučaju zaštiti okoliša. Stoga studiranje takvog područja zahtjeva od studenata i mogućnost svladavanja interdisciplinarnih vještina i takvog načina razmišljanja, odnosno ljude koji su spremni to živjeti.

Studirati inženjerstvo okoliša u Hrvatskoj trenutno možeš u Varaždinu, na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Neki od studenata Geotehničkog tvrde kako su upisom na ovaj faks još dublje ušli u taj svijet zelenog aktivizma i kako su još više učvrstili svoja uvjerenja koja su gradili kroz cijeli život. Bivši student Nikola Kaniški kaže da od malena ima naviku zbrinjavanja otpada i kako mu je ovo studiranje proširilo vidike.

„Od kad znam za sebe kod kuće smo odvajali otpad i razvrstavali papir, staklo, plastiku i metal. Iako sam na početku krenuo u obiteljski posao obrade drva, ipak je prevagnula moja želja za daljnjim usavršavanjem, obrazovanjem i napredovanjem. Nakon završenih pet godina sveučilišnog studija mogu reći da sam naučio puno o okolišu, lošim navikama koje nas prate posebno u sektoru otpada ali i o načinu kako popraviti i promijeniti loše stvari i događaje.“ – govori Nikola.

Smeće na plaži Stiniva na Visu | Foto: FB Robert Pašičko

I studentica Ivana Golubić kaže kako iz djetinjstva nosi sjećanja na svoju ekološku osviještenost. Kaže kako su je u ulici svi poznavali iz razloga što se sa svima svađala i govorila im kako ne smiju bacati omote od bombona u prirodu. Danas je pronašla studij koji joj omogućuje da to nastavi raditi samo na ‘odraslijoj’ razini.

„Smatram da je najveći posao tek ispred mene. Svi pokušaji vlasti kao npr. “moramo naći rješenje za otpadni mulj” itd., naš su posao koji znamo i moramo privesti kraju. Upisala sam ovaj fakultet jer me zanima sve o obnovljivim izvorima energije i smatram da je to naša budućnost. Također me jako zanima gospodarenje otpadom te smatram kako bi bilo vrijeme da težimo boljem i zdravijem okolišu prvotno zbog sebe, a tek onda zbog penala.“ – rekla je Ivana.

Da je studiranje i bavljenje okolišem zapravo borba sa sustavom koji ne razumije loš utjecaj koji ima na okoliš smatra i studentica Mateja Abramović, koja iza sebe ima karijeru pravog ‘borca’.

„Riječ koja me opisuje je borac. Tijekom 15-godišnjih borbi u kickboxingu, uvjerila sam se da se radom i željom može dospjeti do svjetskog vrha. Danas to znanje primjenjujem u drukčiju vrstu borbe. Borbu za mijenjanje svijeta na bolje, borbu protiv klimatskih promjena, a istovremeno i borbu za sve ono najljepše što nam okoliš pruža, a bez čega bismo već sutra mogli ostati. Želiš živjeti u svom kraju kakvim ga danas poznaješ? Upravo studij Inženjerstva okoliša pruža priliku da se iz ove bitke izađe kao pobjednik.“ – govori Mateja.

https://www.instagram.com/p/BkpTv_4lkCx/?taken-by=inzenjerstvo_okolisa

Slično smatra i njezina kolegica Erica Svetec koja je svoju aktivističku borbu započela u različitim organizacijama, a potom ju zapečatila upisom na Inženjerstvo okoliša, što ju je još više motiviralo da bude ta koja inicira promjene.

„Okoliš je ogledalo nas samih, ali i više od toga. On nam pokazuje što možemo postati, odgovarajući na pitanje egzistencijalizma. U dobu modernih tehnologija, život u bliskoj harmoniji s prirodom gotovo da je nestao. Na nama je da pronađemo balans. Još kao dijete postala sam pokretač promjena u svojoj okolini. Krenula sam živjeti tom niti vodiljom kroz aktivizam u raznim organizacijama , stoga je logičan slijed bio studirati Inženjerstvo okoliša. Spoj zaštite okoliša s tehnološkim inovacijama i interdisciplinarnim pristupom omogućuje mi da izrazim svoju kreativnost i budem dio promjene koju želim vidjeti u svijetu.“

https://www.instagram.com/p/Bkr_oh2F9OG/?taken-by=inzenjerstvo_okolisa

Interdisciplinarnost studija koju Erica spominje privuklo je i studenticu Ivonu Golub na upis na Geotehnički. Studiranje na tom faksu savršeno je nadopunilo njezinu ljubav prema prirodi i aktivnostima kojima se bavila kroz život.

„Istraživačkog sam duha i oduvijek me zanimalo kako ovaj svijet funkcionira. Zbog širokog raspona interesa sam i upisala interdisciplinarni fakultet. Inženjerstvo okoliša mi je otvorilo nove vidike i spoznaje o tome da inženjerski posao nije jednoličan, vrlo je konkretan i dinamičan. Na primjer, pisala sam završni rad o plastici, a sada se bavim energetskim siromaštvom. Smatram da je najvažnije ostati otvorenog uma, truditi se i konstantno se usavršavati za uspješno studiranje i život.“ – rekla je Ivona.

https://www.instagram.com/p/Bkmpz8hldqU/?taken-by=inzenjerstvo_okolisa

A kako izgleda život diplomiranog inženjera okoliša? Igor Tošić koji je završio smjer Hidrotehnike trenutno radi u Hrvatskim vodama gdje se brine o zaštiti od štetnog djelovanja voda. Govori kako se njegov rad na ovoj poziciji uvelike nadopunjava na sve što je naučio tijekom studiranja i da su znanja koja je primio veoma primjenjiva u praksi.

„Važan čimbenik za ostvarivanje brzog poslovnog uspjeha i prepoznavanja na tržištu rada u struci bio je i moj izvannastavni rad u slobodno vrijeme te suradnja s profesorima (posebice s pokojnim profesorom Vujevićem) na projektima i istraživanjima, sudjelovanje na brojnim konferencijama, terenskim nastavama i stručnim ekskurzijama. Dakle, uspješnom razvoju moje dosadašnje karijere pridonio je entuzijazam, pristupačnost, stručnost i inovativnost predavača i znanstvenika, kvalitetna laboratorijska i informatička opremljenost Geotehničkog fakulteta te studijski program s hidrotehničkim predmetima. Nadam se da će se ove dobre prakse nastaviti razvijati i ubuduće.“ – rekao je Igor.

Ovi studenti su, moglo bi se reći, oduvijek osjećali posebnu povezanost s prirodom i razumjeli su koliko je bitno održavati okoliš zdravim. Na svu sreću pronašli su fakultet po svojoj mjeri, koji im je u mogućnosti pružiti sva bitna znanja, ali i energije, za proaktivnim načinom života. Možda su njihove priče dobar poticaj za upis studija Inženjerstva okoliša, studija koji ti može proširiti vidike.

_____________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu