Pretraga

Suradnja ADU-a i Indiana State Universityja izrodila predstavu koju će izvoditi i naši studenti glume

A- A+

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu i Indiana State University potpisali su suradnji koja će omogućiti izvedbu popularne predstave ‘Cyrano de Bergerac’. Predstava će se izvoditi u Zagrebu i Grožnjanu, a u glumačkoj postavi naći će se studenti glume Tesa Litvan, Ivan Colarić i Rok Juričić. Ovaj projekt je potpomognut sredstvima Američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Poster predstave Cyrano de Bergerac | ADU Newsletter

Zahvaljujući suradnji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Indiana State Universityja, Zagreb i Grožnjan imat će priliku ugostiti poznatu predstavu ‘Cyrano de Bergerac’. Istarska i zagrebačka publika tako će ove godine imati priliku vidjeti spomenutu predstavu u novom ruhu i na engleskom jeziku. U Zagrebu će se održati 27. srpnja povodom Ljetnih večeri Teatra Exit u atriju Muzeja za umjetnost i obrt, a potom će se 2. kolovoza izvesti i u Grožnjanu. Projekt su pomogla sredstva Američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Predstavu će izvoditi studenti glume

Zanimljivo je da će ovu predstavu, u suradnji dva sveučilišta na različitim stranama svijeta, izvesti studenti glume Tesa Litvan, Ivan Colarić i Rok Juričić.  S njima će, naravno, biti i američki kolege predvođeni Brandonom Wentzom u glavnoj ulozi Cyrana.

– U mjesec dana rada u Sjedinjenim Američkim Državama, studenti su imali prilike sudjelovati u intenzivnom kazališnom procesu i surađivati sa svojim američkim kolegama, ali i profesionalcima i predavačima na raznim sveučilištima. Kao mentor studentima u procesu je sudjelovala i  Aida Bukvić, profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti, a kao asistent režije student Hrvoje Korbar, navode iz ADU-a.

Cyrano je utemeljen na stvarnoj povijesnoj ličnosti iz 17. stoljeća

Cyrana de Bergeraca utemeljio je Edmond Rostando, no ovoga puta izvodit će se ‘retuširana’ inačica u režiji Arthura Feinsoda s Indinada State Universityja. Iz tog će razloga predstava dobiti novo ruho, a izvodit će se na engleskom jeziku.

Zanimljivo je da je Rostandov Cyrano utemeljen na stvarnoj povijesnoj ličnosti iz 17. stoljeća. No, Rostando njegov lik i djelo ipak podiže na razinu mitske ličnosti, nešto potpuno slično primjeru Don Quijotea koji se borio s vjetrenjačama. U ovom slučaju, Cyrano juriša protiv običaja francuskog društva 17. stoljeća. U predstavi je prisutan i element ljubavi jer Cyrano pomaže mladom vojniku Christianu da ljubavnim pismima osvoji Roksanu.

– O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi, carverovsko je pitanje koje nam nameće Cyrano, i u što se zapravo zaljubljujemo. Napisana u 19. stoljeću, a smještena u Pariz 17. stoljeća, Rostandova junačka komedija bavi se problemima koji su i danas, u vrijeme virtualne realnosti, vrlo aktualni, navode iz Akademije.