Pretraga

Ovo bi trebali svi pogledati: Filmovi i serije sa snažnim ženskim likovima

A- A+

Jednakost spolova je i dalje osjetljiva tema u društvu, pa se tako svako toliko ide jedan korak naprijed, te dva unazad. Nećemo previše o tome koja su prava žena trenutno aktualna, a koja bi trebala imati, ni o tome kakav je danas položaj žena u društvu. Samo ćemo se fokusirati na dobre filmove i serije koje prikazuju snažne žene.

Zgodna žena

Umjetnost uvijek odražava ono što se događa u stvarnosti, pa se tako nemali broj filmova i serija bavi upravo tematikom žene kao takve, njezinim položajem i time što žene sve mogu i žele. Feminizam nije tražiti da su žene vrjednije od muškaraca, već samo priznati da svi imamo pravo na ista prava.

Izdvojeni članak
znanstvenica inženjerka

Evo u kojim područjima u obrazovanju u Hrvatskoj dominiraju žene

Žene su često potlačene – smatra ih se manje bitnima, slabima ili histeričnima. Previše emocionalne ili nedovoljno emocionalne, nikad nisu onakve kakve bi trebale biti. I dok bi bilo zaista lijepo kad bi situacija bila bolja danas, što u teoriji je, svi znamo da se u praksi situacija nije previše promijenila.

Izdvojili smo nekoliko filmova i serija, koji se bave upravo tom tematikom. Nije riječ o laganoj temi niti o nečemu što ćete pogledati ‘ovako usput’, no sasvim sigurno će vas natjerati na razmišljanje. Pa krenimo s popisom, na koji bi se dalo uvrstiti još milijun drugih filmova i serija, kao što su Prljavi Ples, Zgodna Žena, Uvod u Anatomiju…

Erin Brokovich

Snimljen po istinitoj priči, ovaj film se bavi životnom pričom Erin Brokovich, koja se borila s Pacific Gas and Electric Company (PG&E), tvrtkom odgovornom za ekološku katastrofu u malom gradu Hinkley.

PG&E su godinama trovali vodu tog grada te doveli do teških bolesti skoro svih stanovnika ovog grada, a to je prva shvatila Erin, samohrana majka troje djece koja se u potpunosti posvetila ovom slučaju. U filmu se pojavljuje i sama Erin, no njezin lik je utjelovila Julia Roberts, kojoj je ova uloga donijela i Oskara.

Sluškinjina priča

Za razliku od prethodnog filma, ova serija je snimljena po knjizi Margaret Atwood i nema nikakve temelje u stvarnom životu. Riječ je o distopiji u kojoj su žene u potpunosti izgubile bilo kakvo pravo, pa i ono da odlučuje s kime će biti, ili da nauče recimo čitati.

Glavni lik serije je June, žena iznimne snage koja se odlučuje suprotstaviti sistemu na svaki mogući način i praktički ide glavom kroz zid. Njezina glava putem stradava, ali ni taj zid nije toliko jak kao na početku…. Revolucija se sprema, a mi čekamo nove epizode.

Harry Potter serijal

Budimo realni, iako je glavni lik filma i serija Harry Potter, bez Hermione Granger ne bi daleko došao. Iako ona nije čistokrvna vještica (što joj mnogi zamjeraju), jedna je od najpametnijih, ali i najsnalažljivijih likova.

Vidljivo je to u svakom nastavku, no mnogima je najdraži upravo treći (Harry Potter i zatočenik Azkabana) u kojem Draco Malfoy dobije ono što ga ide. Hermione praktički spasi svih u tom filmu, a to nastavlja i kasnije. Jedan od najtužnijih trenutaka jest kada izbriše sebe iz pamćenja svojih roditelja, kako bi ih spasila užasa koji slijede.

How to Get Away With Murder

Od kreatorice serija Uvod u anatomiju i Skandal, dolazi i ova serija koja se bavi ženom koja je u svom životu doživjela sve moguće traume, no i dalje se nastavlja boriti, pa uspijeva tako i dobiti i borbu na Vrhovnom sudu.

U seriji se osim položaja žena, kako je glavni lik, Annalise Keating, crna žena, dotiču i problema rasnih podjela koja postoje u Americi, no i u ostatku svijeta. U svakom slučaju, serija je jedna od onih koja će vas itekako natjerati na razmišljanje.