Pretraga

U zaklon

A- A+

 

Osjećate se nekada neshvaćeno, izgubljeno ili neprihvaćeno? Poznat vam je osjećaj kada vas gledaju kao da ne pripadate, kao da niste u granicama ˝prosječnog˝, ˝normalnog˝, ma što god to značilo…? Ma svi se ponekad tako osjećamo, svakome je život filmska drama, možda ih upravo zato i volimo.

˝U zaklon˝ je nova psihološka drama koju u hrvatskim kinima možete gledati od 10. studenoga. To je dirljiva priča o prosječnoj, normalnoj obitelji iz gradića u Ohiju. Naizgled savršena obiteljska idila- kućica u preriji, preljepa žena i sretna djevojčica… ima  i drugu stranu idile- panični strah od oluje koja će uništiti sve. Strah, panika i opsjednutost natjeraju Curtisa LaForchea (Michael Shannon) da opsesivno počne graditi sklonište od tornada. Uz oluju, Curtis strahuje i da boluje i od psihičke bolesti, kao i njegova majka, što dodatno pridonosi mučnosti i kompliciranosti situacije. U potpunosti obuzet strahovima, Curtis se počinje ponašati zabrinjavajuće, čudno i nadasve zbunjujuće. Pomalo počinje gubiti prijatelje, posao, čak se i savršen odnos njega i žene počinje mijenjati.

Malograđanska sredina počinje biti osuđjuća i bez razumjevanja za neuobičajne postupke. Intimni strah koji se usadio u Curtisa, počinje ga u potpunosti obuzimati i to je izvrsna alegorija današnjeg svijeta, današnje panike, gužve i nereda u kojem živimo. U trenutcima panike i straha zbilju ne vidimo, vidimo našu imaginaciju, što dodatno pogoršava situaciju. Panika nikad ne ostaje sama, ona privlači drugu paniku, drugi strah, noćne more, druge ljude…. sve dok nas u potpunosti ne obuzme…

Upravo ova situacija slikovito pokazje sve strahove današnjeg doba. Mi se isto ovako ponašamo… paničarimo, ludimo, ne razmišljamo trevezno i umišljamo svakorazne scenarije. U takvim negativnim razmišljanjima nemamo strpljenja i pod utjecajem stresa svoj strah unosimo u stvarnost. Najveći strahovi današnjeg doba počeli su upravo od straha od kiše, straha od mraka, da bi danas prerasli u strah od tornada, ljudi, budućnosti, povjerenja….˝U zaklon˝ je zbog priče, tematike i njihove kombinacije nagrađen Velikom nagradom kritike u Cannesu i izgledni je kanditat za Oscare. Kritičari nikada nisu toliko nahvalili neki film. Zašto ga toliko vole? Možda zbog straha? Panike? Zapravo, zaključite sami.