Pretraga

Učenici koji danas prosvjeduju za klimu imaju snažnu podršku naših čitatelja!

A- A+

Danas iza podneva učenici iz šest hrvatskih gradova – Zagreba, Splita, Pule, Varaždina, Belog Manastira i Križevaca- priključit će se globalnom prosvjedu učenika za spas klime. Uz kolege diljem svijeta žele upozoriti političare kako je krajnje vrijeme da se počne rješavati problem klimatskih promjena. Naše čitatelje upitali smo u anketi podržavaju li današnji prosvjed učenika za klimu. Od preko 2.500 čitatelja koji su se izjasnili, premoćna većina vas podržava učenike!

Johnatan Kemper, Unsplash

School Strike 4 Climate prosvjed je učenika koji već tjednima, a u nekim gradovima i mjesecima, petkom bojkotiraju nastavu i izlaze na ulice za spas klime. Danas će se, pak, održati globalni štrajk učenika u 1.693 grada diljem svijeta, a na globalnu kartu smjestili su se i Zagreb, Split, Pula, Varaždin, Beli Manastir i Križevci, gdje će učenici iza podneva prosvjedovati za klimu.

Izdvojeni članak

Učenici iz Belog Manastira otišli prijaviti prosvjed, a reakcija policije ih iznenadila

Prvi u prosvjed kreću pulski učenici koji se u 10 sati okupljaju ispred igrališta Gimnazije, odakle će se uputiti prema Portarati, Forumu, Areni pa do zgrade Istarske županije, gdje namjeravaju predati županu pismo odraslima odnosno ‘Poruku odraslima (koji odlučuju o našoj sudbini)’.

Od 12:15 prosvjeduju učenici iz Belog Manastira s tamošnjeg Trga slobode, a u 12:30 kreću prosvjedi u Zagrebu i Varaždinu. Zagrebački prosvjed učenika kreće s Europskog trga prema Markovu trgu gdje su sjedišta Vlade i Sabora, a Varaždinci se u isto vrijeme okupljaju na Kapucinskom trgu. Splićani se u 13 sati okupljaju ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a križevački učenici u 13:15 na Trgu Josipa Jurja Strossmayera.

U anketi smo vas pitali podržavate li današnji prosvjed učenika za klimu – više od 2.500 čitatelja izjasnilo se u anketi, a zaključno s jučerašnjim danom, čak 90,7% (odnosno 2.319 čitatelja) podržava učenički prosvjed. 6% odnosno 154 čitatelja prosvjed ne podržava dok ih 84 (3%) ne zna o čemu se radi.

Isto pitanje postavili smo i na našem Instagramu, gdje se izjasnilo 2.366 čitatelja, od kojih njih 86% podržava prosvjede učenika.

Sve o prosvjedima učenika diljem hrvatske čitajte u člancima na srednja.hr dostupnima u rubrici Ekologija.

_____________________________

Portal srednja.hr u ponedjeljak 18. ožujka u 18h organizira tribinu [Kazalište i mladi] Mogu li učenici spasiti Zemlju? Više informacija o tribini koji se odvija u Zagrebačkom kazalištu mladih pronađite ovdje.