Pretraga

Uhvati vas panika kad vam crna mačka prijeđe preko puta? Evo zašto

A- A+

Pljuni tri puta preko ramena ako crna mačka prođe ispred tebe, nemoj sjediti na uglu stola, ne otvaraj kišobran u zatvorenom…svatko od nas je barem jednom čuo jedno od ovih praznovjerja. Iako se na njih uglavnom nasmijemo i odmahnemo rukom, prisjetimo ih se kad nam crna mačka prepriječi put na putu do faksa kad nas čeka najteži ispit na godini. Provjerili smo kako su nastala neka od najpopularnijih praznovjerja.

crna mačka

Foto: Pixabay

Praznovjerja su pučka vjerovanja koja nemaju temelj u znanosti. Prisutna su u gotovo svakoj kulturi, a nekad su bila veoma važan dio tradicije i naodnih vjerovanja. Brojna praznovjerja su se izgubila do danas, ali neka žive i daje kao dio suvremene pop kulture. Provjerili smo kako su nastala neka česta praznovjerja.

Otvaranje kišobrana u zatvorenome

Jeste li ikada u trgovini kupovali novi kišobran i htjeli ga otvoriti da vidite je li ispravan? I je li vam tada došla starija gospođa koja vam je rekla da ni slučajno ne otvarate kišobran u zatvorenome jer ćete se uskoro ozijediti? Upravo se to dogodilo autorici ovog teksta koja je tada prvi put saznala za to praznovjerje. Riječ je o prilično čestom vjerovanju koje je poznato i na drugim kontinentima.

Kako prenosi Livescience, praznovjerje o otvaranju kišobrana nastalo je u viktorijanskoj Engleskoj. U 18. stoljeću kišobrani nisu bili lagani i napravljeni od plastike. Bili su veliki i teški sa snažnim metalnim ostima i šijastim završtekom. Otvarati ih u skučenim viktorijanskim kućama predstavljalo je pravu opasnost, jer su mogli lako ozlijediti životinju, dijete ili razbiti nek krhki predmet poput vaze. Povjesničar Charles Panatti smatra kako je praznovjerje nastalo kako bi se ljude odvratilo od otvaranja kišobrana kod kuće.

Prolaziti ispod ljestava

Još jedno često vjerovanje je da nikada ne smijete prolaziti ispod rasklopljenih ljestava ili onih naslonjenih na zid, jer to donosi nesreću. Riječ je o vrlo starom praznovjerju, čiji su korijeni stari 5.000 godina. U drevnome Egiptu simbol trokuta bio je božanski znak koji se nikako nije smjelo oskvrnuti, jer bi to izazvalo bijes bogova. Ljestve naslonjene na zid izgledaju upravo poput trokuta, pa je prolaziti ispod njih bilo zabranjeno.

Vjerovanje je preživjelo do danas zahvaljujući kršćanstvu. Simbol ljestvi naslonjenih na Kristov križ predstavljao je izdaju i smrt. Ta je simbolika bila toliko jaka da su u 17. stoljeću kriminalci u Engleskoj morali hodti ispod ljestvi na putu do giljotine.

Razbijeno ogledalo

Da slomljeno ogledalo nosi sedam godina nesreće znajui ‘vrapci na grani’. No, kako je nastalo ovo na prvi pogled nepovezano praznovjerje? Riječ je o također veoma starom običaju, koji je nastao u antičkoj Grčkoj. Tada se budućnost predviđala pomoću ogledala i vode. Gatalica bi uronila ogledalo u vodu i zatim bi ga uzela bolesna osoba. Ako bi njezin odraz bio jasan, ozdravila bi, a ako je bio mutan i nejasan, vjerovalo se da će osoba umrijeti.

Stari Rimljani su preuzeli taj običaj, a oni su smatrali da se zdravlje osobe mijenja u ciklusima od sedam godina. Ako bi osoba razbila ogledalo i zatim vidjela svoju razlomljenu sliku, vjerovalo se da će biti lošeg zdravlja idućih sedam godina.

Izdvojeni članak

Bizarni običaji i tradicije kojima se ne možemo načuditi

Prosuta sol preko lijevog ramena

Ako prospete sol, vjerojatno uzmete dio i bacite ga preko lijevog ramena. Ako to radite, održavate na životu običaj koji je nastao 3.500 godina prije nove ere. Sumerani su bili prvi koji su vjerovali da prosuta sol donosi nesreću, ali da je dovoljno mali dio prosute soli dovoljno baciti preko lijevog ramena kako bi se poništio učinak.

Razlog zašto je prosuti sol bila takva nesreća je jasan – sol je tada bila izuzetno vrijedan začin, osobito zbog svojih svojstava konzerviranja hrane. Praznovjerje su preuzeli stari Rimljani kojima je sol bila toliko dragocjena da su vojnic dobivali poseba popust na sol – odatle dolazi i engleska riječ za plaću, ‘salary’.

Crne mačke i vještice

Zašto se crne mačke smatraju znakom nesreće? Nije u potpunosti jasno, jer su primjerice u drevnom Egiptu sve mačke bile znak sreće. Slično je i danas u Japanu, gdje se između crnih mačaka i onih drugih boja ne pravi razlika. Kralj Charles I. za ljubimca je imao crnog mačka za kojeg je smatrao da mu donosi sreću. Možda je i bio u pravu, jer je dan nakon što je mačak uginuo kralj uhićen zbog veleizdaje.

Vjerovanje da crne mačke donose nesreću učvršćeno je u srednjem vijeku, kada su se ljudi bojali vještica i vjerovali da su mačke njihovi suputnici, ili da se same vještice pretvaraju u mačke. Vidjeti crnu mačku na putu bio je loš znak, jer je to značilo da vas vrag prati u stopu.