Pretraga

Umro je kreator crtića Čudesna šuma i Čudnovate zgode šegrta Hlapića

A- A+

Vrsni hrvatski animator Milan Blažeković, koji je između ostaloga autor prvog hrvatskog dugometražnog crtanog filma ‘Čudesna šuma’ te ‘Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića’, umro je danas u 79. godini života.

Kako izvještavaju 24 sata, Blažeković je autor i većeg broja dječjih i reklamnih crtanih filmova te povremeno scenograf dječjih TV emisija. Za svoj rad primio je važna priznanja, među kojima i godišnju nagradu Vladimir Nazor.

Izdvojeni članak

Sjajni crtići koje možete pogledati besplatno na netu

Redatelj, animator, glavni crtač crtanih filmova Milan Blažeković rođen je 6. srpnja 1940. u Zagrebu. Kao srednjoškolac objavljivao je karikature u Kerempuhu, a od 1958. radio u Zagreb filmu kao fazer, crtač i animator (serija “Inspektor Maska”).

Samostalno režira od 1968. godine, a debitantski mu je dječji film “Ples gorila”. Istaknuo se kao autor više mini-filmova (“No 412-676”, “The End”, “Circulus vitiosus”) i osobito filmovima “Čovjek koji je morao pjevati” (1970.), “Kolekcionar” (1971) i “Ouverture 2012” (1975.).

Od 1980-ih godina radi na dugometražnim animiranim filmovima pa je tako autor prvog hrvatskog cjelovečernjeg crtanog filma Čudesna šuma (1986.), koji je izrađen u kooperaciji hrvatske produkcijske kuće Croatia Film i američke Fantasy Forest.

Iste kuće su surađivale i na dugometražnom filmu ‘Čarobnjakov šešir’ (1990.), kojemu je Blažeković redatelj, a koji je također doživio veliku popularnost u zemljama bivše Jugoslavije.

Godine 1997., Blažeković je režirao cjelovečernji animirani film za djecu Čudnovate zgode šegrta Hlapića, prema romanu Ivane Brlić-Mažuranić. Taj je film do danas ostao drugi prema gledanosti u kinima s gotovo 220.000 prodanih ulaznica. Ispred njega je samo ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ s 342.000 gledatelja u kinima.