Pretraga

Uvođenjem meditacije u školu poboljšali rezultate učenika

A- A+

Škola Visitacion Valley za više razrede osnovne škole u San Franciscu je prešla od škole u čijem dvorištu djeca ujutro mogu naći trupla, do škole s iznadprosječnim postotkom posjećivanja nastave. Za ovakve rezultate je bilo potrebno puno ulaganja i četiri godine svakodnevne meditacije.

Foto| Flickr

Visitacion Valley je škola u opasnom kvartu. U školi bi se dogodilo tri do pet tučnjava tjedno, samo 2006. godine se u okolici škole dogodilo 38 ubojstava, a učenici su jednog jutra ušetali u školsko dvorište gdje su ležala tri trupla. O učestalosti ubojstava najbolje govori činjenica da škola ima stalno zaposlenog savjetnika za nošenje s tugom. Nije prizor za svačije oči, pogotovo ne za učenike. Uvođenjem programa Quiet Time su se uspjeli oduprijeti svim lošim utjecajima koja se oko njih događaju i postati škola koja služi za primjer drugima.

Učenici i tišina ipak idu zajedno

Kada pomislimo na osnovnu školu, najčešće je prvo čega se sjetimo cika i vika na školskim hodnicima. Ako tome dodamo svakodnevicu sa scenama poput borbi bandi i obračunavanja pištoljima, škola izgleda poput institucije za ljude čija je budućnost već prokockana u njihovo ime i oni ne mogu učiniti ništa protiv toga. Onda se netko sjeti meditacije i preokrene im svjetove naglavačke.

Program transcendentalne medicine koji su prikladno nazvali Quiet Time su uveli još 2007. godine, a prvi rezultati su došli već te prve godine.