Pretraga

Vani je ‘sto stupnjeva, ali vi se svejedno želite našminkati? Evo par savjeta za ove ekstremne uvjete

A- A+

Ljeto je vrijeme velikih vrućina, sparine i Sunca. Mnogima su to uvjeti draži od zimskih hladnoća, ali ne i vašoj koži. Istina, zimi je teško onima koji imaju suhu i dehidriranu kožu, ali zato ljeti rijetko tko uživa u znoju.

foto: Pexels; Adrienn

Kada se želite našminkati zimi, jednostavno se našminkate. Nije potrebno daljnje kalkuliranje o tome gdje idete, koliko ćete vremena provesti na Suncu, a koliko u hladu. Eventualno možete uzeti u obzir činjenicu koliko ćete sati morati nositi šminku, čisto da se znate pripremiti za osvježavanje.

Zato je ljeti najveća katastrofa našminkati se. Bilo da idete na more/bazen (kada morate pak ponijeti posebnu šminku koja će preživjeti te teške uvjete), ili da samo idete na kavu do grada gdje je vjerojatno milijun stupnjeva, vaša šminka će se naći u teškim uvjetima. Osim što morate nositi kvalitetnu šminku, morate i prilagoditi težinu te šminke.

Puder je na primjer odličan primjer proizvoda koji gotovo pa sigurno nećete koristiti ljeti. Staviti ga na plažu bi bio potpuni promašaj, a da idete na kavu do grada, vjerojatno biste se otopili i prije nego što biste došli do grada. Ali, nije puder jedini kojeg je potrebno izbaciti. I s čime to zamijeniti? Donosimo nekoliko prijedloga!

Izdvojeni članak

Znate li kako našminkati svoj oblik očiju? Ovaj kratki vodič pomoći će vam u tome

Ruž

Ruž vam je ljeti najdraži make-up proizvod, bez ikakve sumnje. Osim što ga možete nositi bilo gdje, napravljen je tako da bude što otporniji i inače, pa bi trebao preživjeti i ljetne (ne)zgode. Veliki je plus to što čim stavite ruž, odmah je vidljiv. Odnosno, odmah izgledate kao da ste se našminkali.

Birajući dobru boju, možete itekako naglasiti, odnosno sakriti ono što vam se ne sviđa. Imajući cijelo vrijeme na umu koje nijanse i inače nosite, pripazite na to da jarke crvene boje preskočite ako imate akne/prištiće, kao i da izbjegavate nude nijanse ako ste bljedoliki. Pokušajte odabirom boje biti pametni – slobodno isprobavajte razne opcije koje imate.

Također, nije loša ideja razmisliti o balzamima u boji. Možda neće imati toliko intenzivnu boju koliko ruž, ali će sasvim sigurno i to pristajati cijelom looku, koji neće biti ‘potpun’. Izbjegavajte sjajila kako vam se kosa ne bi lijepila za usne, a poželjno bi bilo i koristiti hidratantne, bogate ruževe – to znači da ništa od mat nijansi.

SPF faktor

Već smo spomenuli puder, za koji smo vam predložili da ga u potpunosti izbacite iz svoje ‘make-up’ rutine. Jednostavno, ljeti ćete tako samo dodatno iritirati kožu i poticati njezino ‘ružno’ ponašanje. Barem ga nemojte nositi po cijeli dan, već se potrudite skinuti ga i onda ponovno nanijeti.

Puno bi bolja ideja bila uložiti u kvalitetnu SPF kremu. Potrebno je mazati cijelo tijelo sa zaštitnim faktorom, ali pogotovo lice – ono je jedino izloženo cijelo vrijeme. Osim ako nemate facekini, ili nešto tome slično. Pa čak i tada, preporučili bismo vam da nosite zaštitni faktor. Postoje i neke opcije koje su ujedno i tonirane kreme, pa tada možete dobiti sve odjednom.

Ako ste baš zapeli za puder, puno bi bolja opcija bila tonirana krema. Danas postoje u raznim oblicima i za razne tipove kože. Pripazite da odaberete onaj koji će vam odgovarati po tome, ali i u nijansi. Nemojte zaboraviti da ljeti dobijete boju, pa je onda potrebno uzeti i nijansu do dvije tamniji izbor no inače.

Maskara

Iako je maskara mnogima najdraži proizvod, ono bez čega ne napuštaju kuću, žao nam je, ali – morat ćemo vas razočarati. Možda i postoji mali milijun vodootpornih maskara, no ne bismo vam preporučili korištenje istih. Ili će vam se ista razmazati čim taknete vodu, ili ćete imati velikih problema pri skidanju iste, pa skinuti i par svojih trepavica usput.

Osim toga, vodootporne maskare su često ‘jakog’ sastava, pa će tako iziritirati oči u najmanju ruku. Moguće i da će vam oslabiti trepavice, što vjerojatno ne želite, ma koliko god one raskošne bile.

Obrve

Crtati obrve prije odlaska na plažu je jednostavno loša ideja. Maksimum toga što možete napraviti jest poslužiti se tehnikom soap brows te ih fiksirati na mjestu. Druga opcija je i jednostavno nanijeti proziran gel, ili ih tek počešljati u pravilan oblik. Gledajte na ovo vrijeme kao na priliku za rast obrva i trepavica – radije ih nahranite nekakvim uljem.