Pretraga

Znate li kako našminkati svoj oblik očiju? Ovaj kratki vodič pomoći će vam u tome

A- A+

Malo koja stvar može toliko brzo podići samopouzdanje i raspoloženje kao dobra šminka. Nije poanta u tome da svoje lice krijete iza šminke, već da sa šminkom upravo naglasite svoju prirodnu ljepotu. Pogotovo svoje oči.

foto: pixabay

Otkako je počela pandemija, svi se možemo složiti da je upravo maska za lice glavni modni dodatak. Na svu sreću, maske dolaze u raznim oblicama, raznih materijala, uzoraka i boja. Ono što maske također donose jest problemi s kožom i šminkom. Jedno je sigurno – nema potrebe za šminkanjem bilo čega, osim očiju.

Upravo u tom smjeru idu i svi trendovi u šminkanju ove sezone, pa je naglasak uvijek na očima. Postanite ekstremno kreativni s tušem, potrudite se pronaći savršenu maskaru i potrošite koju minutu više na obrve, neće vam biti žao. No, znate li što vam zaista najbolje pristaje, kakva šminka za oči?

Postoji nekoliko različitih oblika i logično je da ne odgovara svima isto – koliko god željeli pronaći jednu savršenu formulu, nećemo. Vi sami najbolje poznajete svoje lice i s vremenom ćete naučiti i što vam najbolje pristaje, a nadamo se da ćemo s ovim tekstom barem donekle olakšati. Probat ćemo pronaći idealan način šminkanja za vas!

Izdvojeni članak

Trebat će vam pet minuta: Kroz ova četiri koraka možete doći do do savršenih obrva

Prije svega, potrebno je da odredite oblik svojih očiju. Za to ćete morati stati pred ogledalo i dobro se zagledati u sebe same. Usput si recite i neki lijepi kompliment – to i zaslužujete! Ukratko, postoji šest različitih oblika, piše Byrdie: okrugle, monolitne, oči okrenute prema gore, oči okrenute prema gore i u obliku badema.

Okrugle oči

Glavna karakteristika ovog oblika jest da će vam pregib uvijek biti vidljiv. Također će vam pomoći i da ravno gledate u ogledalo te probate shvatiti možete li vidjeti bijelo ispod ili iznad irisa – ako vidite, vjerojatno imate okrugle oči. Kako biste naglasili ovaj oblik, najviše će vam pomoći neutralne boje sjenila.

Ono s čime ih zaista možete istaknuti jest donja crta na oku – to će vam oduzeti tek minutu vremena, a efekt će biti odmah vidljiv. Doduše, kada nanosite maskaru, fokusirajte se samo na gornje trepavice. Na kapak stavite neku svjetliju boju sjenila, a na pregib mrvicu tamniju i spremni ste!

Monolitne oči

Ako nemate puno (ili uopće) pregiba, vjerojatno imate monolitne oči. Prepoznat ćete ih i po tome što vam pregib nije uopće vidljiv kada imate otvorene oči. Vama će najbolji prijatelj biti tuš za oči, ili olovka za oči. Zahvaljujući njima, vrlo lako možete postići definiciju i naglasiti svoje oči.

Na kapak nanesite crtu tako da bude što tamnija i upadljivija, a možete se malo i poigrati te ‘razmazati’ crtu na vanjskim rubovima, kako biste ju malo smekšali. Pripazite i kad popunjavate obrve, pomoću njih možete jako lijepo uokviriti oči. Kao šlag za kraj, na donju crtu na oku možete staviti neku svijetlu boju, kako bi oči još više došle do izražaja.

Oči okrenute prema dolje

Najjednostavnije će biti da samo pogledate vanjske rubove očiju i ustanovite jesu li lagano spušteni – ako jesu, ovo je vaš oblik! Kako biste postigli upravo suprotno, trebat će vam uvijač trepavica. Iako izgleda vrlo strašno, jednom kad se sprijateljite s njime, više nećete moći zamisliti život bez njega. Obavezno ga koristite prije nego što nanesete maskaru.

Uz uvijač, možete se poslužiti i tušem/olovkom za oči te povući crtu na kapku. Pripazite da u potpunosti pratite liniju oka, a vanjske rubove možete pomalo povući i s donje strane. Lagano razmažite s omiljenom bojom sjenila.

Oči okrenute prema gore

Proces provjere je isti kao i za prethodni oblik, samo što ćete sada provjeriti jesu li vanjski rubovi lagano podignuti. Također ćete se okrenuti tušu/olovci za oči, ali ovaj put ćete se morati malo više potruditi – morat ćete naučiti povući ‘winged eyeliner’. Iako na prvu zvuči nemoguće, s vremenom će vam to postati praksa.

Na kapak nemojte staviti previše sjenila niti eksperimentirati s raznim bojama – radije se igrajte s bojama olovke/tuša koji nanosite. Posebno se pobrinite da su vam obrve uredne kako biste zaista mogli reći da vam je netko od klasika uzor.

Oči s kapuljačom

Ovaj oblik ćete prepoznati vrlo jednostavno – kada otvorite oči, vidite da s trepavicama gotovo pa dotičete lice, odnosno ‘kapuljaču’. Upravo zbog toga dolazi do problema s nanošenjem šminke – vrlo lako se može preslikati i uništiti cijeli look. Zato koristite kvalitetne proizvode, a možete i one koji su namijenjeni odlascima na more.

Možete ih jednostavno naglasiti s bilo kojim sjenilom u jarkoj boji – možete kombinirati s time što ste obukli, pa tako još više naglasiti cijelu priču. Neku svijetlu nijansu sjenila nanesite na unutarnje kutove te tik ispod obrva.

Oči u obliku badema

Ako vidite pregib te ako vam iris oka dotiče bijeli dio i gore i dolje, vrlo vjerojatno imate ovaj oblik. Također će vam vanjski rubovi biti lagano usmjereni prema gore. Upravo zbog samog oblika, smoky eye look će vam odlično pristajati, a možete se čak poslužiti i s umjetnim trepavicama.

Tuš/olovku za oči možete staviti kako god želite, pa i na gornju i donju crtu oka. Tako ćete još više naglasiti prirodan oblik vaših očiju! Samo imajte na umu da morate prvo dobro ‘izblendati’ sjenilo na kapku, inače će to izgledati smiješno.