Pretraga

Većina su gimnazijalci, a među njima je i jedan Miočanin: Provjerite koje škole pohađaju naši zlatni mladi košarkaši

A- A+

Ljetna rapsodija hrvatskog momčadskog sporta nakon srebra na Mundijalu u Rusiji se nastavila, vatrepolskom broncom na Europskom prvenstvu pa potom košarkaškim zlatom, koje su za vikend osvojili U-16 reprezentativci. Pobjedom protiv vršnjaka iz Španjolske u finalu, mladi su nam košarkaši još jednom vratili nadu da se odličja uskoro mogu vratiti i u vitrine seniorske selekcije. No, uz to što su najbolji Europljani u igri pod obručima, odabirom škola mladi su hrvatski košarkaši pokazali da u svome razvoju ne zanemaruju niti obrazovni element.

Uz dozvolu, fotografija preuzeta sa stranica HKS-a / autor: Marin Sušić

Odlučili smo provjeriti koju školu pohađa svaki od njih 12, a pokazalo se da ih se većina odlučila za gimnazije.

Neke od njih, primjerice VII. gimnazija se na društvenim mrežama pohvalila uspjehom svoga učenika Mateja Bošnjaka odnosno ‘kapetana broda’ koji je na EP-u u Novom Sadu doplovio do zlata.

Uz Bošnjaka, još je šest gimnazijalaca na popisu igrača koje je izbornik Milan Karakaš vodio na Europsko prvenstvo, dok četiri igrača pohađaju strukovne programe.

Član omladinskog pogona Real Madrida i sjajni hrvatski reprezentativac Boris Tišma, u glavnom gradu Španjolske pohađa privatnu školu, u koju idu svi članovi Realove akademije.

Prkačin junior ide u XI. zagrebačku, Perasović junior u IV. splitsku, dok je Krešić Miočanin

Izdvojeni članak
futsal unisport

Hrvatski studenti razmontirali ‘Švabe’ na Svjetskom sveučilišnom futsal prvenstvu

Već smo napomenuli kako u redovima zlatne U-16 reprezentacije, dominiraju gimnazijalci, koji škole pohađaju uglavnom u Zagrebu i Splitu.

Tako u prosjeku najefikasniji reprezentativac na EP-u u Srbiji i sin našeg proslavljenog centra Nikše, Roko Prkačin, pohađa XI. zagrebačku gimnaziju.

Nastavi li Roko s ovakvim igrama (prosjek na EP-u 18.6 poena / 10.9 skokova) možda ćemo jednog dana govoriti kako Nikšu znamo po slavnom sinu Roku, a ne obrnuto kako je za sada slučaj.

Uz Roka, zagrebački su gimnazijalci i već spomenuti kapetan Matej Bošnjak, zatim najbolji asistent reprezentacije na prvenstvu Filip Paponja, koji pohađa III. gimnaziju, Dominik Rašić koji ide u XIII. te Lukša Buljević iz Športske gimnazije.

Sin bivšeg izbornika košarkaške reprezentacije Ivan Perasović, koji je na EP-u imao prosjek od 15.7 poena po utakmici pohađa IV. gimnaziju Marko Marulić u Splitu, dok Mario Krešić ide u splitski Mioc odnosno tamošnju III. gimnaziju.

Izdvojeni članak

Nije išlo u finalu: Hrvatski studenti osvojili srebro na Svjetskom sveučilišnom rukometnom prvenstvu

Među strukovnjacima mladi košarkaši su se uglavnom odlučili za ekonomske smjerove

Od preostalih igrača u rosteru ove sjajne generacije, trojica pohađaju neku vrstu ekonomske škole.

Hrvoje Majcunić ide u 2. ekonomsku u Zagrebu, Tomislav Ivšić u Ekonomsku školu u Šibeniku, dok Duje Brala pohađa Ekonomsku birotehničku i trgovačku školu Zadar.

Ako jednog dana ne bude košarkaš, Ante Perkušić bi mogao biti elektrotehničar, budući da pohađa Elektrotehničku školu Split.

Uz dozvolu, fotografija preuzeta sa stranica HKS-a / autor: Marin Sušić