Pretraga

Znate li kako se ispravno pišu nazivi osnovnih i srednjih škola? Donosimo odgovor na to pitanje

A- A+

U nazivu brojnih škola, kako osnovnih tako srednjih, pojavljuju se i imena istaknutih osoba. Od Dragutina Tadijanovića, Augusta Šenoe do Vladimira Preloga. Često zato dolazi do zabune treba li u nazivu škola imena osoba pisati u nominativu ili genitivu i treba li ih stavljati pod navodnike. Moguće su dvije opcije.

hrvatski pravopis

Neka od izdanja Hrvatskog pravopisa

Nazivi brojnih hrvatskih škola u sebi sadrže i neku istaknutu osobu poput Augusta Šenoe. Prilikom pisanja naziva škola može doći do zabune treba li imena osoba pisati u nominativu ili genitivu i treba li stavljati navodnike. To je jezično pitanje objašnjeno u pravopisu Instituta za hrvatski jezik.

– Ako je u nazivu škola ili drugih ustanova ime u nominativu, ono se piše u navodnicima i ne sklanja se: Osnovna škola „Dragutin Tadijanović”, G Osnovne škole „Dragutin Tadijanović”. Ako je ime u genitivu, piše se bez navodnika: Osnovna škola Dragutina Tadijanovića, stoji na stranicama Instituta.

Izdvojeni članak
pisanje učenje studiranje

Čitanje na glas ili naglas? Evo kako se ispravno piše

U tom pravopisu stoji i da se kod imena škola velikim početnom slovom piše prva riječ i riječ koja je i sama ime ili posvojni pridjev izveden od imena. Kao primjere navode Visoku policijsku školu, Osnovnu školu Bogumila Tonija i Strukovnu školu Sisak. Iz Srednje škole Buzet također su na svojim internetskim stranicama objasnili ovo jezično pitanje. Napomenuli su da se kosim slovima ili navodnicima označuje ime u nominativu u imenu ustanova, tvrtka, institucija ili udruga. U genitivu kosa slova ili navodnici nisu potrebni. Podsjetimo, nedavno smo pisali i treba li koristiti navodnike za označavanje imena književnih djela.

– Točno je: Osnovna škola „Fran Krsto Frankopan“ nalazi se na Krku. Osnovna škola Fran Krsto Frankopan nalazi se na Krku. Osnovna škola Jurja Habdelića nalazi se u Velikoj Gorici. Nije točno: Osnovna škola Fran Krsto Frankopan nalazi se na Krku. Osnovna škola „Fran Krsto Frankopan“ nalazi se na Krku. Osnovna škola „Jurja Habdelića“ nalazi se u Velikoj Gorici. Osnovna škola Jurja Habdelića nalazi se u Velikoj Gorici, objašnjeno je na stranicama spomenute škole.