Pretraga

[ZADATAK DANA] Logička pitanja maturantima su očito problematična: Znate li odgovor na ovo s prijemnog za Filozofski?

A- A+

Brojni maturanti požalili su se nakon ovogodišnjeg ispita iz Hrvatskog zbog logičnog pitanja vezanog uz čitanje s razumijevanjem. Iz teksta su morali znati iščitati s koje se strane nalazi tvrđava ako rijeka teče sjeverno od nje. Ovakvi zadaci nisu rijetkost na prijemnim ispitima za Filozofski fakultet, a jedan iz tog testa naš je zadatak dana.

Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Maturanti koji na popisu fakulteta imaju Filozofski u Zagrebu, prošloga su tjedna morali pisati prijemni ispit. Pristupnik s kojim smo porazgovarali nije bio previše zadovoljan  sadržajem i načinom rješavanja tog razredbenog postupka, a kako je svoje mišljenje obrazložio možete pročitati ovdje.

Jedan dio prijemnog za Filozofski sačinjava i test rješavanja problema, koji sadržava različite vrste zadataka sastavljenih od manje ili više kompleksnih logičkih problema zadanih riječima. Potrebno je  pažljivo pročitati svaki zadatak i na temelju danih podataka izvesti odgovor na postavljeno pitanje. Upravo je primjer zadatka iz testa rješavanja problema s prijemnog na Filozofskom, naš današnji zadatak dana. On glasi ovako:

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Ovaj zadatak iz Matiše bio je na maturi prije 8 godina, a pojavio se i danas: Znate li ga riješiti?

Lucija živi u velikom gradu, a njezin mlađi rođak Šime u malome mjestu s niti 1000 stanovnika. Tijekom posljednjih pet godina Šime je posjetio Luciju nekoliko puta, a Lucija Šimu samo jednom. Pronađite tvrdnju koja mora biti točna na temelju ponuđenih informacija.

A. Luciji su mala mjesta dosadna.
B. Šime voli Luciju više nego ona njega.
C. Lucija je starija od Šime.
D. Šime bi se rado preselio u veliki grad.
E. Ljudi imaju više razloga za putovanja u velike gradove.

Rješenje prošlog zadatka dana

Identično pitanje na maturi iz Matematike pojavilo se na prvoj maturi 2010. i ovogodišnjem ispitu. Taj zadatak bio je naš prošli zadatak dana, u kojemu je bilo potrebno izračunati udaljenost broda od luke, nakon prijeđenog puta u različitim smjerovima.

Iako je mnogima zadao muke na maturi i pristupnici su se šaljivo upitali zašto im nitko nije kazao da ponesu kompas, riječ je zapravo o običnoj primjeni Pitagorinog poučka.

Točan odgovor nalazi se pod C) 74.