Pretraga

[ZADATAK DANA] Ovaj zadatak iz Matiše bio je na maturi prije 8 godina, a pojavio se i danas: Znate li ga riješiti?

A- A+

Maturanti koji su danas polagali ispit na državnoj maturi iz Matematike na osnovnoj razini, zamijetili su kako se jedan od zadataka ponovio, i to nakon čak osam godina. Naime, na ljetnom ispitnom roku mature 2009./2010. kao šesti po redu postavljen je zadatak koji se maturantima na ispitu na osnovnoj razini pojavio i danas. Oni koji su vježbali po zadacima iz prijašnjih godina, s izračunom udaljenosti broda od luke nisu imali problema.

foto: pixabay

Maturant Jakov iz Čakovca, koji je danas na državnoj maturi polagao Matematiku na osnovnoj razini, javio nam je kako se među postavljenim zadacima pojavio jedan identičan onome otprije osam godina, odnosno identičan onome s ljetnog roka mature 2009./2010.

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Ovo pitanje maturantima je na Hrvatskom zadalo neviđene muke: Znate li točan odgovor?

Zadatak glasi:

Brod je isplovio iz luke. Najprije je 2 sata plovio prema istoku brzinom 12 km/h, a onda se okrenuo prema sjeveru i 5 sati plovio brzinom 14 km/h. Koliko je nakon tih 7 sati plovidbe bio udaljen od luke? 

A. 69 km

B. 74 km

C. 79 km

D. 84 km

Po dobrom starom običaju, točno rješenje objavit ćemo uz sljedeći zadatak dana.

Jakov koji sa zadatkom nije imao problema, rekao nam je i da mu se ispit činio lakši nego proteklih godina, s obzirom da je rješavao prošle mature.

– Pogotovo mogu reći da su po meni bili lakši zadaci gdje je trebalo napisati odgovor, a ne ovi na zaokruživanje. Pisao sam nekih sat i pol i onda sam samo još jednom sve provjerio, rekao nam je Jakov.

Rješenje prošlog zadatka dana

U prošlom zadatku dana, također smo vas pitali pitanje s ovogodišnje mature, i to s više razine iz Hrvatskog. Pitanje koje je za cilj imalo ispitati sposobnost čitanja s razumijevanjem maturanata te njihovo logičko zaključivanje.

Iz ulomka iz romanesknog ciklusa Francoisa Rabelaisa, maturanti su morali zaključiti s koje se strane rijeke Loire nalazi izgrađena zgrada iz ulomka. Točan je odgovor – B. južno od Loire.

[ZADATAK DANA] Ovaj zadatak iz Matiše bio je na maturi prije 8 godina, a pojavio se i danas: Znate li ga riješiti?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap