Pretraga

‘Čitam se statuse, neću lektiru jer to mi je plitko’: Učenici snimili pjesmu kojom šalju važnu poruku

A- A+

Ironičnim tekstom, modernim beatom i pamtljivom rap melodijom učenici V. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita šalju vrlo ozbiljnu i bitnu poruku, baš kao i neki od naših poznatih izvođača, poput Baby Lasagne ili Vojka V. NU ME, nova je pjesma i spot nastao u suradnji djevojačkog zbora i multimedijske skupine te škole. Tekst, glazbu i produkciju potpisuje nastavnik Robert Aralica, a pjesmom se želi prikazati svakodnevica mladih i poručiti da je potrebno odmaknuti pogled s pametnih telefona.

Spot za novu pjesmu splitskih gimnazijalaca

Spot za novu pjesmu splitskih gimnazijalaca | foto: Screenshot youtube V. gimnazija Vladimir Nazor Split

‘Okačiš osmijeh, taj osmijeh je lažan, izgubiš sebe u ljudima kojima nisi nimalo važan’, poručuju učenici V. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita u novoj pjesmi i spotu njihove škole NU ME. Pjesma govori o ovisnosti o ekranima i društvenim mrežama kroz ironičan tekst, govor mladih kakav je prisutan kod splitskih rap izvođača i moderan beat. Tekst i glazbu potpisuje nastavnik hrvatskog i engleskog jezika Robert Aralica uz suradnju s nastavnicom glazbene umjetnosti Ivanom Beretin Mornar.

Pjesma nosi naziv NU ME zbog dva razloga

Uz nastavnike, spot i pjesma nastali su suradnjom djevojačkog zbora i multimedijske skupine. Pjesma nosi naziv NU ME zbog dva razloga. Jedan je što je to skraćeni naziv njihove multimedijske skupine Nazor u medijima, u okviru projekta CIMAJ. Drugo objašnjenje je poznato regionalnim slušateljima Dalmacije, budući da je to uzvik koji znači ‘Pogledaj me!’. Time se želi potaknuti da se makne pogled s mobitela i društvenih mreža kako bi se moglo biti prisutan u trenutku, što je ujedno postao problem današnjice.

– Htjeli smo napisati pjesmu koja spaja šaljiv tekst i ozbiljnu poruku kao što to čine neki od naših poznatih izvođača (npr. Baby Lasagna ili Vojko V), ističe autor teksta Robert Aralica.

Posebnost je i da Nazorovi učenici i djelatnici već godinama obrađuju pjesme različitih glazbenika, primjerice Svrati u Nazora koja je obrada pjesme Dođi u Vinkovce. Često su to i pjesme čiji su autori učenici, kao prošle godine kada je tadašnji maturant Vinko Šapina napisao pjesmu Nazore moj, ili ove godine kada je autor nastavnik.

Robert Aralica smatra da je taj proces učenicima zanimljiv i vjeruje da učenike veseli kada čuju svoj glas u završnoj verziji, stoga su poželjeli nastaviti lijepu tradiciju.

Izdvojeni članak
profesorice hrvatskog i ravnateljica v. gimnazije vladimir nazor split

U ovoj školi učenici su lani najbolje napisali maturu iz Hrvatskoga u državi: ‘Samo rad, rad i rad’

Maturant je snimio spot, a učenice osmislile koreografiju

Pjesmu i glazbeni spot ekipa V. gimnazije snimala je tijekom dvije subote. U školskoj su knjižnici snimali vokale, a videozapis u školskoj dvorani i na hodnicima. Sudionici projekta su maturant Luka Bajta koji je snimio videospot, školski djevojački zbor, učenice koje su osmislile i otplesale koreografiju, učenici iz multimedijske skupine te vanjski suradnik Ante Roca koji je napravio videomontažu.

Voditelji projekta su uz već spomenute profesore Roberta Aralicu i Ivanu Beretin Mornar, i Anita Baras, Lucija Bižaca, Anita Ezgeta, Željka Friganović Jerončić. Tekst, glazbu i produkcija odradio je Robert Aralica. Voditeljica zbora je Ivana Beretin Mornar. Rap dio izvode Ariana Marinović i Lana Stričević, a zbor je u sastavu: Gabriela Andrić, Petra Ivčević, Ana Ković, Anđela Marović, Sara Palit, Lucija Šestan, Katja Vidović, Ivana Beretin Mornar.

Redatelj spota je Robert Aralica, snimatelj Luka Bajto Montaža: Ante Roca. Glavna koreografija bila je Ariana Marinović, a plesačice: Korina Čular, Karla Gladina, Lara Krstulović, Andra Marčić, Ariana Marinović, Nera Matas, Manuela Miljak, Leona Prlić. Statisti su Nina Čelan, Adriana Hrga, Nina Jurčić, Lucija Puratić, Lara Stojanac i Nina Videka. Iz Gimnazije se nadaju da će i dogodine raditi pjesmu, a da će autor biti netko od njihovih talentiranih učenika.

‘Svatko je frend, a prijatelj nitko, čitam se statuse, neću lektiru jer to mi je plitko’, samo su neki od stihova ove iznimno zanimljive pjesme.