Pretraga

Grad Zagreb: Obnova nekih škola trajat će i četiri mjeseca dulje od planiranog

A- A+

Zagrebačke škole neće se obnoviti ni u rokovima koje je Grad inicijalno predstavio. Potvrdila nam je to pročelnica Tatjana Dalić, koja napominje kako na obnovu utječe mnogo čimbenika. Neke će se škole obnoviti i do četiri mjeseca nakon planiranog roka.

foto: Gimnazija Tituša Brezovačkog

– Obnova preostalih odgojno-obrazovnih objekata oštećenih potresom je u tijeku, a očekivano produljenje prvotno planiranih rokova okončanja radova na većini spomenutih objekata jest 2 do 4 mjeseca, kaže u odgovoru na naš upit pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Tatjana Dalić.

Grad Zagreb pitali smo hoće li se škole oštećene u prošlogodišnjem potresu obnoviti do rokova koje je inicijalno postavila prošla gradska vlast. Pročelnica Dalić ističe kako je mnogo čimbenika koji utječu na obnovu.

Podizanje protupotresne sigurnosti

– Na planirane i ugovorene rokove izvedbe i završetka radova na obnovi škola utječu izmjena zakonske regulative, odnosno donošenje Zakona o obnovi u tijeku provedbe obnove, postupci javne nabave i potrebne procedure (dodatna složenost zbog potresa u fazi ugovaranja), tehnička složenost u rješavanju problema na objektima (izmjena tehničke dokumentacije s propisanim tehničkim uvjetima kako bi se ista mogla prilagoditi potrebama prijave na Fond solidarnosti), sama lokacija i status objekata (objekti su zaštićeno kulturno dobro) te kompromis koji se mora napraviti između suvremenih materijala i tehnologije, zahtjeva statike za podizanjem objekata na razinu 3 protupotresne sigurnosti te potrebe zaštite povijesno kulturnih dobara koja se provodi u koordinaciji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode, navodi Dalić.

O produljenju rokova izvedbe, tvrdi, pravodobno su informirani ravnatelji škola, putem koordinacijskih sastanaka, a potom i roditelji te zainteresirana javnost. Produljenje rokova izvedbe i završetka radova, navodi pročelnica, pritom neće utjecati na procijenjene troškove obnove, a prijava obnove za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području obrazovanja oštećenih u potresu na području Grada Zagreba je u tijeku.

Osigurane zamjenske lokacije i školski prijevoz

Iz Gradskog ureda za obrazovanje ističu kako će se za sve učenike koji pohađaju škole na kojima je obnova u tijeku odgojno-obrazovni rad, odnosno nastava, organizirati na zamjenskim lokacijama, istim kao i tijekom prošle nastavne godine, a za sve učenike potresom oštećenih osnovnih škola koji nastavu pohađaju na udaljenim lokacijama Grad Zagreb će i ove nastavne godine osigurati organizirani školski prijevoz.

Izdvojeni članak

Objavljen popis: Poznato u koje će zamjenske škole zagrebački učenici ići 2021./22.

.