Pretraga

HDZ-ov gradonačelnik svrstao učitelje u uhljebe: Ispričao se, ali tvrdi da je izjava izvučena iz konteksta

A- A+

‘… jer ne rade svi u školama, ne rade svi u kulturnim ustanovama, nisu se svi do kraja života nakačili na proračunu, postojimo i mi drugi koji normalno radimo i živimo od svog posla’ – dio je izjave gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića (HDZ). Videoisječak njegova istupa na sjednici Gradskog vijeća obilazi društvene mreže, a na Facebooku ga je objavio i Sindikat hrvatskih učitelja, koji je stao u obranu zaposlenika škola. Nakon što smo kontaktirali Frankovića, ispričao se učiteljima, ali istodobno tvrdi da je njegova izjava izvučena iz konteksta te da se radi o manipulaciji.

Dio učitelja razljutila je nedavna izjava gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića. Društvenim mrežama kruži video u kojemu ga se može čuti kako govori da ‘… ne rade svi u školama, ne rade svi u kulturnim ustanovama, nisu se svi do kraja života nakačili na proračunu, postojimo i mi drugi koji normalno radimo i živimo od svog posla’.

Sindikat učitelja žestoko kritizirao ovu izjavu

Taj video na Facebooku je objavio i Sindikat hrvatskih učitelja, uz napomenu da je isti gradonačelnik prvog dana nastave uputio zahvalu učiteljima i svom osoblju dubrovačkih osnovnih škola na predanom radu i prenošenju znanja na buduće generacije.

– Inače, Mato Franković završio je srednju školu Centerburg Ohio, USA i dvogodišnji program na Rochester Institute of Technology te stekao titulu Associate in Applied Science te je, uz ostalo, radio i na mnogim funkcijama u HDZ-u. Gradonačelniku očito nije poznato da u školama radi najveći postotak visokoobrazovanih zaposlenika u svim javnim službama. Kako sam kaže, to su ljudi koji ne žive normalno i ne rade od svog posla, za razliku od njega, koji navodno nije nakačen na državni proračun, već na proračun jedinica lokalne i područne samouprave koji se, gle čuda, također financiraju iz istog izvora. Možda gradonačelnik nije svjestan ni činjenice da se Dubrovnik itekako ponosi svojom poviješću i kulturnim događanjima te da je upravo Dubrovnik grad najznačajnijih hrvatskih matematičara, pjesnika, slikara, dramaturga, fizičara… koje je netko morao podučavati i usmjeravati, a to se, gle čuda, radi u školi, piše u reakciji Sindikata hrvatskih učitelja.

SHU: ‘Dajte prijedlog da se sve škole u Vašem okružju zatvore’

Dalje navode kako učitelji obavljaju društveno koristan rad te gradonačelniku Frankoviću poručuju da je o tome mogao čitati i u literaturi iz područja ekonomije u sklopu svog dvogodišnjeg programa nakon srednje škole.

– I da, učitelji jesu i trebaju biti ponosni na činjenicu da prenose znanje na buduće generacije i to rade iz ljubavi, jer da to rade iz interesa ne bi ni radili u školi. I ne, gradonačelniče, nemaju svi ugovore na neodređeno, pogotovo oni koji su pod ‘palicom’ osnivača, kao što su učitelji i drugi zaposlenici u produženom boravku koji rade na određeno i koji su svake godine u neizvjesnosti pa ne mogu ni planirati budućnost. Tu su i oni koji rade na više škola, putuju svakodnevno na otoke i druga udaljenija mjesta kako bi svoj djeci, dajući im najbolje od sebe, omogućili školovanje. Mnogi od njih nemaju osiguran prijevoz niti riješeno stambeno pitanje, jer nisu svi iz Dubrovnika. Kad dođe predsezona redovno budu izbačeni iz iznajmljenih stanova kako bi se isti mogli unosno ‘rentati’, problematiziraju u SHU-u.

Izdvojeni članak
ivica puljak ante franić

Zaiskrilo na debati uoči izbora: Puljku, koji je inače profesor, SDP-ovac rekao da je uhljeb

Gradonačelnik se ispričava, ali tvrd da je izjava izvučena iz konteksta

Istodobno, gradonačelniku Frankoviću postavljaju retoričko pitanje je li razmišljao kako riješiti te probleme i motivirati zaposlenike na ostanak u sustavu.

– Kažete gradonačelniče da je problem i u kulturi, pa eto, jednostavno dajte prijedlog da se sve škole u Vašem okružju zatvore baš kao i Dubrovačke ljetne igre jer su i tako nepotreban uteg proračunu. Škole i kultura doista nam ne trebaju jer su, kako kažete, bitni oni drugi koji normalno rade i žive od svog posla, kao što to činite Vi, vrli gradonačelnik svih građana, poručuju iz SHU-a gradonačelniku Frankoviću.

Nakon što je Sindikat objavio ovaj video te se opširnom objavom osvrnuo na izjave gradonačelnika i stao u obranu zaposlenika škole, kontaktirali smo Frankovića za komentar. Vrlo brzo stigao nam je odgovor u kojem se na samom početku ispričao nastavnicima.

– Prije svega želim se ispričati svim učiteljima, profesorima, odgajateljima, ali i djelatnicima ustanova u kulturu koji su se osjetili prozvanim u odgovoru vijećniku tijekom sjednice Gradskog vijeća. Naime, moj istup na sjednici Gradskog vijeća uopće nije išao prema gore navedenim već je isključivo i jedino bio vezan uz političku stranku Srđ je Grad odnosno odgovor na istup njihovog vijećnika Đura Capora, gimnazijskog profesora. Navedena politička stranka je iskoristila dio mog istupa koji se referirao na njihove ugledne članove političke stranke i vješto su izmanipulirali navedeno pokušavajući moj nastup prikazati kao generalno mišljenje o učiteljima, profesorima, odgajateljima i ostalim djelatnicima ustanova u kulturi, što nikako nije istina, navodi Franković.

Izdvojeni članak

[Video] Vuk Vuković o percepciji uhljeba i poduzetnika

Franković: ‘Moja supruga je također djelatnica vrtića’

Dodaje kako se zapravo u svom govoru obraćao pojedincima koji rade u školama i kulturnim ustanovama, a ‘istovremeno provode svoje politike nerijetko vrijeđajući i omalovažavajući sve one koji glasaju drugačije od njih riječima poput ološ’.

– Moja supruga je također djelatnica vrtića, odnosno zaposlenica odgojno-obrazovne ustanove. Duboko cijenim rad svih djelatnika u obrazovanju i osobno smatram da su potplaćeni i zauzimam se za veća kolektivna prava svih navedenih djelatnika. U posljednje četiri godine vodeći Grad Dubrovnik izgradili smo prvu novu osnovu školu nakon 32 godine dok smo u četverogodišnjem mandatu obnovili tri škole. Nadalje izgradili smo dva nova vrtića i još dva obnovili, a u ovom novom mandatu krećemo za nekoliko dana u izgradnju nove škole u povijesnoj jezgri i završavamo dokumentaciju za izgradnju još jedne škole na području Mokošice i dva vrtića Komolac i Mokošica, piše nam Franković.

Dodaje i da će Dubrovnik u iduće četiri godine imati sve škole u jednosmjenskoj nastavi dok će sve predškolske ustanove raditi po pedagoškim standardima.

– U nadolazećim mjesecima započinjemo kolektivno pregovaranja se djelatnicima u našim predškolskim ustanovama gdje planiramo značajno povećavanje kolektivnih prava, a uz sve navedeno snažno se zalažem za povećavanje kolektivnih prava svim učiteljima i profesorima, kaže Franković

Na kraju naglašava da ga žalosti ‘činjenica što pojedincima nije strano uzeti isječak govora ne povezujući ga s cijelim kontekstom izrečenog i tako manipulirati i lagati’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap