Ovo je još jedno strukovno zanimanje koje itekako vrijedi upisati: Učenike čekaju stipendije, ali i posao nakon školovanja

Strukovno obrazovanje treba unaprjeđivati i promovirati. Jasno je to i Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je nedavno imenovalo škole regionalne centre kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Ipak, da nije to jedini uvjet za pomake pokazuje Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka. Tamo su od ove godine po prvi puta upisivali učenike u četverogodišnji smjer Drvodjeljski tehničar dizajner.

foto: Pixabay.com

Školovanje za strukovna zanimanja u riječkoj Strojarsko brodograđevnoj školi od ove je godine postalo zanimljivije. Oni su po prvi puta upisivali učenike za novi četverogodišnji smjer drvodjeljski tehničar-dizajner.

Ravnateljica škole, Evica Kozera, za Novi list istaknula je da u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji nije bilo srednjoškolskog programa za dizajn u drvu, a sad su učenicima koji prihvate ovaj program već osigurane stipendije i radna mjesta.

Osmaši su poludjeli za ovim strukovnim smjerom: Pet je prijavljenih na jedno upisno mjesto

Nakon četiri godine u srednjoj školi, obrazovanje učenici mogu nastaviti i na fakultetima, ponajprije Šumarskom fakultetu. U Strojarsko brodograđevnoj školi postoje svi uvjeti za stjecanje potrebnih znanja i vještina. Glavni cilj jest naučiti dizajnirati predmet na računalu, a onda ga izraditi na stroju.

U sljedećoj školskoj godini, DI Klana i Calligaris d.o.o. Ravna Gora omogućit će stipendije za obrazovanje učenika u ovom zanimanju, pa je to bio dodatan poticaj da se učenici ove godine upišu u novi smjer.

– Za one koji se žele drvom baviti i u slobodno vrijeme, u Strojarsko-brodograđevnoj školi djeluje i učenička zadruga čiji će članovi moći izrađivati sitne drvene rukotvorine, suvenire i igračke po vlastitim nacrtima, rekla je ravnateljica Kozera za Novi list.

 

Odgovori