Pretraga

Ovo je još jedno strukovno zanimanje koje itekako vrijedi upisati: Učenike čekaju stipendije, ali i posao nakon školovanja

A- A+

Strukovno obrazovanje treba unaprjeđivati i promovirati. Jasno je to i Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je nedavno imenovalo škole regionalne centre kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Ipak, da nije to jedini uvjet za pomake pokazuje Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka. Tamo su od ove godine po prvi puta upisivali učenike u četverogodišnji smjer Drvodjeljski tehničar dizajner.

foto: Pixabay.com

Školovanje za strukovna zanimanja u riječkoj Strojarsko brodograđevnoj školi od ove je godine postalo zanimljivije. Oni su po prvi puta upisivali učenike za novi četverogodišnji smjer drvodjeljski tehničar-dizajner.

Ravnateljica škole, Evica Kozera, za Novi list istaknula je da u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji nije bilo srednjoškolskog programa za dizajn u drvu, a sad su učenicima koji prihvate ovaj program već osigurane stipendije i radna mjesta.

Izdvojeni članak

Osmaši su poludjeli za ovim strukovnim smjerom: Pet je prijavljenih na jedno upisno mjesto

Nakon četiri godine u srednjoj školi, obrazovanje učenici mogu nastaviti i na fakultetima, ponajprije Šumarskom fakultetu. U Strojarsko brodograđevnoj školi postoje svi uvjeti za stjecanje potrebnih znanja i vještina. Glavni cilj jest naučiti dizajnirati predmet na računalu, a onda ga izraditi na stroju.

U sljedećoj školskoj godini, DI Klana i Calligaris d.o.o. Ravna Gora omogućit će stipendije za obrazovanje učenika u ovom zanimanju, pa je to bio dodatan poticaj da se učenici ove godine upišu u novi smjer.

– Za one koji se žele drvom baviti i u slobodno vrijeme, u Strojarsko-brodograđevnoj školi djeluje i učenička zadruga čiji će članovi moći izrađivati sitne drvene rukotvorine, suvenire i igračke po vlastitim nacrtima, rekla je ravnateljica Kozera za Novi list.

 

Drvodjeljski tehničar dizajner samostalno obavlja i sudjeluje u oblikovanju, projektiranju, konstruiranju i izradbi namještaja, građevne stolarije i drvne galanterije te u opremanju interijera. U trgovini drvnim proizvodima komunicira sa strankama na način da ih upoznaje s ponudom, da ih upoznaje sa svojstvima materijala te njihovom upotrebnom vrijednošću i primjenom, da predlaže izbor, da sudjeluje u izradbi idejnog i izvedbenog rješenja uređenja interijera, da sudjeluje u izmjerama prostora te montaži namještaja u salonu i izvan njega. U odjelu prodaje i nabave obavlja poslove izradbe kalkulacije za ponude, poslove izradbe kalkulacije za nabavu materijala, skrbi o robi u skladištu, te sudjeluje u poslovima otpreme i naplate gotovih proizvoda. Drvodjeljski tehničar dizajner sudjeluje u obavljanju poslova tehničko – tehnološke pripreme rada, pod čime se podrazumijeva izradba idejne skice i nacrta, normiranja vremena i materijala te priprema radnog naloga. Programira i upravlja radom CNC strojeva. U svojem radu koristi se računalom i aplikacijskim programima. Koji će od navedenih poslova drvodjeljski tehničar dizajner obavljati ovisi o djelatnosti u kojoj je zaposlen.