Pretraga

Osmaši su poludjeli za ovim strukovnim smjerom: Pet je prijavljenih na jedno upisno mjesto

A- A+

Četverogodišnji obrazovni program tehničar za računalstvo, koji se izvodi prema novom strukovnom kurikulumu, hit je među osječkim osmašima! Iako je to zanimanje moguće upisati samo u dvije škole u Osječko-baranjskoj županiji – osječkoj Elektrotehničkoj i prometnoj te Prvoj srednjoj školi Beli Manastir, na 68 mjesta, koliko je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prijavilo se čak 348 osmaša, izvještava Glas Slavonije.

Elektrotehnička i prometna škola najpoželjnija je škola u ovoj županiji. Navala je bila toliko velika da za jesenski rok nema ni jednog mjesta – na 168 mjesta prijavilo se 1.035 učenika! Inače na ljetnom je roku u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji upisano ukupno 2.824 učenika.

Trebalo bi odobriti upis još nekoliko razreda za ovaj smjer

Izdvojeni članak

Pogledajte koji su fakulteti najtraženiji u Hrvatskoj: Među prvih deset tek nekoliko iznenađenja

Ove je godine osječkoj školi, zbog velikog interesa za smjer tehničar za računalstvo, Ministarstvo odobrilo otvaranje i drugog razrednog odjela s još 24 mjesta. No, sudeći prema navali, ali i potrebi tržišta, posebice u brzorastućem IT sektoru, trebalo bi omogućiti upis još nekoliko razreda, ocjenjuju ravnatelj Antun Kovačić i Denis Sušac, nekadašnji učenik škole i predsjednik udruge Osijek Software City, s kojom škola surađuje preko edukacije nastavnika, stručne učeničke prakse i u nizu projekata.

– Prijavljenih za smjer tehničar za računalstvo ove je godine gotovo dvostruko više unatoč tome što imamo dodatan razred. Za 48 mjesta prvi je izbor za oko 90 osmaša, rekao je za Glas Slavonije ravnatelj Kovačić.

Posljednji na ljestvici prijavljenih ima najmanje 69-70 bodova, a upisuje se sve više odlikaša.

– Smjer je jako popularan među osmašima, sve češće među najboljima, jer i oni sami osluškuju potrebe tržišta rada koje traži sve više programera. Posebno se to ističe u Osijeku, gdje se u IT sektor sve više ulaže i koji se konstantno razvija, komentirao je ravnatelj Antun Kovačić.

Tehničari za računalstvo uče prema aktualnom programu i revidiranom kurikulumu – na nastavi im nije dosadno. Riječ je o modernom programu koji će učenicima omogućiti stjecanje znanja, vještina i sposobnosti cijenjenih u IT branši.

– Program je baziran na redizajnu, programiranju mobilnih i računalnih aplikacija – svemu onome što današnji poslodavci traže. Učenici stječu sjajnu bazu za studij. Većina odlazi na FERIT i Odjel za matematiku, ali i zagrebački FER, a dio odmah ide u radni odnos, kaže ravnatelj.

Poslodavci bi zasposlili sve učenike, koliko god da ih školujemo

Izdvojeni članak

Drame po upisima: Radi jedne stotinke boda ostao bez mjesta u željenoj školi

Istaknuo je i izvrsnu suradnju s udrugom Osijek Software City, u čijim se tvrtkama bivši učenici često zapošljavaju.

– Poslodavci kažu da bi zaposlili sve učenike, koliko god da ih školujemo, naglašava ravnatelj Kovačić.

Slaže se s time i Sušac, u čijoj se tvrtki Mono odnedavno obučava desetak tehničara za računalstvo, nadaju se, svojih budućih zaposlenika.

– Bit će sve veći manjak radne snage i mislim da će uskoro i taj dodatni razredni odjel biti premalo. I broj upisanih na fakultetima je beznačajan za IT. U Osijeku godišnje dobijemo samo 250 studenata. Dio njih ode u inozemstvo, dio u Zagreb, a samo se dio ovdje zapošljava. Nama je u interesu da djeca upisuju što više takvih konkretnijih programa vezanih za IT struku. Želimo zadržati najbolje u Osijeku koji će se nakon školovanja zaposliti u tvrtkama članicama OSC-a, ističe Sušac.

Pogrešno se danas smatra da svatko mora završiti fakultet

Izdvojeni članak

Što upisati? HZZ odgovara kojih je 10 najtraženijih zanimanja u svakoj od županija

Nakon završetka srednje škole, učenici koji završe program tehničar za računalstvo mogu, ali i ne moraju, na studij jer se i sa svjedodžbom bez problema zapošljavaju.

– Riječ je o jako dobrim učenicima koji se s ovim nivoom predznanja i osobnim interesima vrlo lako mogu zaposliti nakon škole. Pogrešno se danas smatra da svatko mora završiti fakultet, smatra Sušac.

Izjavu je potkrijepio podatkom da sve tvrtke unutar OSC-a imaju i nekolicinu izuzetno kvalitetnih zaposlenika bez diplome. Nije ga iznenadio, ali jest razveselio podatak da je osječka Elektrotehnička škola najpopularnija među osmašima. Ističe da je oduvijek to kvalitetna škola koja je matematikom parirala gimnazijama, a imala jače stručne predmete. Hvali novi strukovni kurikulum tehničara za računalstvo.

– Kurikulum je jako dobar i ambiciozan prema samoj strukturi svega onoga što će djeca naučiti. Međutim, ima dosta praktičnih problema u provedbi vezano za obuku nastavnika, ali tu smo mi da uskočimo, govori Sušac.

OSC-ovci su tako nedavno počeli i s besplatnim edukacijama programiranja za nastavnike kako bi ‘ažurirali’ njihovo znanje koje je preduvjet za kvalitetno provođenje programa.

– Novi kurikulum zahtijeva i računalnu opremu koja je u duhu vremena. Ne može se raditi na opremi staroj 15 ili 20 godina, koju susrećemo u nekim srednjim školama. Imamo kolege koji su davno završili fakultete i komentiraju kako su davno radili na tim istim računalima, to je nonsens, komentirao je.

Imenovanjem Elektrotehničke škole Regionalnim centrom kompetentnosti za područje elektrotehnike vidi velike prilike za grad i regiju. Škola sada ima priliku povući do 50 milijuna kuna prvenstveno za infrastrukturu, osposobljavanja i usavršavanja nastavnika i učenika, u čemu će kao vodeći stručnjaci u tom području sigurno sudjelovati i OSC-ovci.

Glas Slavonije ističe kako su i drugi smjerovi osječke Elektrotehničke škole osmašima među najprivlačnijima. Tehničar za mehatroniku u Osječko-baranjskoj županiji može se upisati u ovoj i đakovačkoj Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata, a na 48 mjesta prijavilo se 248 osmaša!

Toliko je bilo mjesta i za tehničara za mehatroniku u osječkoj Elektrotehničkoj i našičkoj Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga, dok je tu karijeru poželjelo 278 učenika.