Pretraga

Liječnici nezadovoljni: Učenici moraju po ispričnice za izostanke duže od dana

A- A+

Prema Pravilniku kojeg je prije ove školske donijelo Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, školarci u slučaju izostanka duljeg od jednoga dana moraju dostaviti ispričnicu liječnika. Mnogi liječnici zbog toga su ogorčeni, jer smatraju kako je to potpuno besmisleno i da su nepotrebno opterećeni takvim administrativnim poslovima.

Arhiva: srednja.hr

Već smo pisali kako je iz obiteljske medicine u 2015. godini izdano je čak 34 posto više školskih ispričnica u odnosu na 2014. godinu. Konkretno, 2014. godine izdano je 619.243 učeničkih liječničkih ispričnica, dok je u godini poslije izdano čak 831.598 ispričnica.

Izdvojeni članak

Učenici dobili 200.000 ispričnica više nego u prethodnoj godini

U slučaju izostanka duljeg od jednog dana potrebna liječnička ispričnica

Razlog tomu mogao bi biti Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera koji je stupio na snagu u kolovozu 2015. godine, netom prije početka ove školske godine. Pravilnik kojeg je izdalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a potpisao bivši ministar Mornar kaže kako tijekom školske godine roditelj može osobno ili pisanim putem opravdati izostanak svog djeteta u trajanju od najviše tri radna dana, koji ne mogu biti uzastopni. To ukratko znači: ako je školarac bolestan dulje od jednog dana, po ispričnicu mora kod liječnika.

Ista ta ispričnica, osim potpisa liječnika, mora nositi i potpis roditelja, inače je nevažeća.

Osim toga, roditelji za izostanak svoga djeteta odobrenje moraju unaprijed tražiti dopuštenje. Tako se u hitnim slučajevima unaprijed usmeno traži odobrenje od učitelja ili nastavnika za izostanak s njegova sata.

Pisano se od razrednika traži odobrenje za izostanak do tri radna dana, ravnatelja za izostanak do sedam radnih dana i učiteljskog ili nastavničkog vijeća za izostanak do petnaest radnih dana.

Liječnici pretrpani nepotrebnom administracijom

Liječnici obiteljske medicine smatraju kako su zbog ovakvog pravilnika nepotrebno opterećeni administrativnim poslovima, te kažu kako su umorni od svakodnevnog ispisivanja ispričnica i potvrda o izostanku.

– Unazad godinu dana je obiteljska medicina ispisala milijun i dvjesto pedeset što ispričnica, što potvrda. To su administrativne stvari koje nas opterećuju i zaista nemaju nikakvog smisla, rekla je za Dnevnik NoveTV obiteljska liječnica Vesna Rukavina Potočki.

Kaže i kako činjenica da ispričnicu treba potpisati liječnik za izostanak dulji od jednog dana liječnicima dodatno otežava posao, iz razloga što bolesti rijetko kada traju samo jedan dan. S njom se složio i njen kolega liječnik Milan Mazalin.

– Mislim da je potpuno nepotrebno jer u tim kratkim bolovanjima, odnosno odsutnosti iz škole obično se radi o medicinski beznačajnim problemima. Mislim da je to problem koji najbolje može riješiti roditelj s nastavnikom, kaže Mazalin za Novu TV i dodaje kako obiteljska medicina zbog toga postaje vrsta administrativnog centra.

Obiteljski su liječnici dobili potporu Ministarstva zdravlja i Liječničke komore da se ovaj pravilnik MZOS-a izmijeni, međutim to se još nije dogodilo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap