Pretraga

Učenici dobili 200.000 ispričnica više nego u prethodnoj godini

A- A+

Prema izvješću HZZO-a iz obiteljske medicine u 2015. godini izdano je čak 34 posto više školskih ispričnica u odnosu na 2014. godinu. Podatak je to koji ujedno govori kako je prošle godine 67 posto više učenika i zaposlenih zatražilo potvrdu kod svog obiteljskog liječnika.

Iz podataka mogli bi se izvući brojni zaključci, a podatak da je kod liječnika obiteljske medicine liječničkih ispričnica prošle godine zatražilo više od dvjesto tisuća učenika više nego lani uistinu je zabrinjavajući podatak.

Ni profesori ne znaju razlog

Izdvojeni članak

Trener Partizana napisao ispričnicu učenici jer je otišla na utakmicu ‘voljenog kluba’

Jedan od zaključaka zasigurno bi bio kako su učenici sve bolesniji ili da je prošle godine vladala velika epidemija. U 2014. godini izdano je točno 619,243 učeničkih liječničkih ispričnica, dok je godina poslije bilježi bizaran porast. Naime, prošle je godine izdano čak 831,598 ispričnica. 

Kontaktirali smo Petra Mladinića, ravnatelja V. gimnazije u Zagrebu koji nam je kazao kako ne postoje konkretni razlozi oko povećanja broja izdanih ispričnica, te kako se to gleda generacijski. 

Također, Mladinić jer istaknuo kako povećani broj ispričnica može ovisiti i o određenoj epidemiji koja jedne godine može biti jača ili slabija.

Nastavnici ne provode konkretna izvješća

Profesori ne provode izvješća u kojem se uspoređuje broj ispričnica iz godine u godinu. 

Ni u goranskim osnovnim školama nemaju konkretan razlog oko povećanja broja izdanih ispričnica. Elen, profesorica matematike i razrednica u jednoj goranskoj osnovnoj školi kaže kako nije osjetila povećane izostanke svojih učenika prošle godine, ali se složila s ravnateljem Mladinićem kako takvi podaci variraju iz generacije u generaciju. 

Kaže, kako se u razredima koje pohađaju Romi osjeća porast izostanaka pa tako time i broj ispričnica. Elen dodaje kako u razredu godišnje u prosjeku zaprimi oko pet ispričnica po učeniku te kako zbog novog pravilnika educira svoje učenike da se roditeljske ispričnice u školama više ne uvažavaju. Priznaje kako je time čak i smanjen broj izostanaka općenito. 

Martin, profesor geografije i povijesti i voditelj jedne goranske osnovne kaže jedan dan izostanka iz škole može opravdati razrednik, nekoliko dana voditelj ili ravnatelj, a ostale izostanke opravdava isključivo liječnička ispričnica. I on se složio s ostalim sugovornicima kako broj ispričnica ovisi o generacijama.