Pretraga

Ministarstvo školama uputilo dopis o novoj organizaciji rada tijekom sljedećih nekoliko tjedana

A- A+

Još 15. prosinca ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs sastao se s predstavnicima školskog Sindikata Preporod. Jedan od njihovih zahtjeva bio je taj da zaposlenici tijekom zimskih praznika nemaju obvezu svakodnevnog dolaska na radno mjesto, nego da poslove obavljaju online. Tu ideju Ministarstvo je prihvatilo te u škole poslalo dopis o novoj organizaciji rada tijekom zimskih praznika.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Kako doznaje Jutarnji list, ministar Radovan Fuchs poslao je ravnateljima osnovnih i srednjih škola dopis o novoj organizaciji rada djelatnika u vrijeme zimskih školskih praznika. U dopisu apelira na ravnatelje da u cilju smanjenja zaraze koronavirusom u školama tijekom praznika budu samo oni djelatnici čija je prisutnost uistinu nužna. Uz to, od ravnatelja škola traži se da nastavnicima i drugim zaposlenicima tijekom učeničkih zimskih praznika omoguće korištenje slobodnih dana, godišnjeg odmora ili ‘na drugi način sukladan zakonu i kolektivnim ugovorima organizira rad tako da u prostorijama školskih ustanova budu samo radnici čija je nazočnost neophodna’, prenosi Jutarnji list.

Inače, to je bio jedan od nekoliko problema koje su na sastanku s ministrom iznijeli predstavnici školskog Sindikata Preporod.

– Na kraju sastanka upućeno je i nekoliko prijedloga ministru u svezi s radom škola za vrijeme predstojećih zimskih praznika. Važno bi bilo, prije 23. prosinca, preporučiti školama da za vrijeme praznika radnici nemaju obvezu svakodnevnog dolaska na posao (ovaj je problem posebno izražen zbog manjkavosti u kolektivnom ugovoru) u srednjim školama, da se svi sastanci, uključujući i stručno usavršavanje koje se provodi u samoj školi, održavaju online, te da se maksimalno smanji broj radnika uključenih u rad inventurnih komisija. U slučaju donošenja ovih preporuka i osiguranju njihove provedbe, povećali bi se izgledi za odvijanje nastave u 2. polugodištu prema A-modelu, poručili su nakon sastanka iz Sindikata Preporod.

Podsjetimo, zimski odmor za učenike počinje 24. prosinca, a traje do 18. siječnja. Ministarstvo je, naime, izmijenilo školski kalendar tako da su zimski praznici u siječnju produljeni, a drugi dio koji se trebao održati u veljači je potpuno ukinut. Kalendar za ovu školsku godinu detaljnije možete proučiti OVDJE.

Ministarstvo školama uputilo dopis o novoj organizaciji rada tijekom sljedećih nekoliko tjedana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap