Pretraga

Nastavnici danas prosvjeduju u Zagrebu, Fuchs: ‘Zahtjevi prilično upitni i problematični’

A- A+

Ove srijede u 11 sati ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu prosvjedovat će prosvjetari članovi Sindikata Preporod. Imaju četiri zahtjeva koje je ministar obrazovanja Radovan Fuchs ocijenio problematičnima. Ističe kako će prosvjednike u MZO-u sigurno netko primiti na razgovor.

Foto: Srednja.hr

Manji broj članova Sindikata Preporod danas u 11 sati prosvjedovat će ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prosvjedom ‘Koronaškola’ žele upozoriti na status nastavnika i učitelja tijekom epidemije i imaju četiri zahtjeva.

Četiri zahtjeva prosvjednika

Prvo, da se značajan broj njih posljednjih mjeseci susreće sa situacijom da dijelu učenika predaje u učionici, a kada dođu kući moraju se posvetiti onima koji su zaraženi ili u izolaciji. To je dupli rad koji uopće nije reguliran, a koji treba biti ukinut. ističe čelnik sindikata Željko Stipić.

Drugi problem odnosi se pak na nastavnike koji zbog toga što su zaraženi ili su bliski kontakti zaraženih moraju u izolaciju. Oni, naime, dobivaju manje plaće. Sindikat traži da se na nastavnike počne primjenjivati odredba koja se primjenjuje i na saborske zastupnike i ministre, a to je da plaća ostaje ista, neovisno o tome je li nastavnik u izolaciji ili ne.

Treći problem na koji Stipić upozorava je rad od kuće. Smatra da bi se svim nastavnicima koji rade od kuće trebale isplatiti naknade. Nastavnici, napominje, doma koriste svoje energente, grijanje, internet, plaćaju račune od struje i mobitela, koriste svoja računala.

Četvrti problem odnosi se na prava nenastavnog osoblja, u prvom redu spremačica. Sindikat želi da se svim školama  koje imaju uvjete i potrebu za nenastavnim osobljem, dozvoli zapošljavanje.

Izdvojeni članak

Marin Miletić: Nastup na prosvjedu učitelja usmjerio me prema političkoj karijeri

Fuchs: ‘Zahtjevi su upitni i problematični’

Ministar Radovan Fuchs sinoć je gostovao na RTL-u, ocijenivši zahtjeve sindikata upitnima i problematičnima.

– Znamo o čemu se radi, o zahtjevima za reguliranje dodatnih primanja i nekakve pritužbe na umanjenja plaće ako netko od zaposlenika završi u samoizolaciji.  Mislim da su svi ti zahtjevi prilično upitni i problematični pogotovo u ovom trenutku, kada je ova vlada ispoštovala ono što je obećala unatoč predvidljivom padu BDP-a i u takvim okolnostima jasno i glasno rekla da će svima u obrazovanju 1.siječnja podići  plaće za 4 posto i to nije bilo lako i jednostavno i stoga mislim da su ti zahtjevi malo pretjerani, rekao je Fuchs za RTL.

Prosvjed počinje u 11 sati, a tijek ćete moći pratiti uživo na Facebook stranici srednja.hr. Ministar je potvrdio i da će prosvjednici biti primljeni u Ministarstvo na razgovor.

– Očekujem da kažu što ih muči, iako određene naznake imamo i znamo. Hoću li ih ja primiti ovisi koliko će  trajati prosvjed, s obzirom na to da je sutra uži kabinet Vlade, ali sigurno će ih nitko primiti iz ministarstva pa u najmanju ruku netko na razini državnog tajnika, istaknuo je sinoć Fuchs.

Napomenimo za kraj i kako je danas godišnjica velikog prosvjeda prosvjetara na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića koji je nastao kao vrhunac štrajka i nezadovoljstva školskih djelatnika koeficijentima putem koji se obračunavaju plaće u školstvu.