Pretraga

Nastavnički sindikat otkrio koliko zaposlenika nije smjelo ući u školu zbog nove mjere

A- A+

Za sve državne i javne službenike Stožer civilne zaštite odredio je novu mjeru – obavezni su se testirati na koronavirus dvaput tjedno te rezultate testiranja ili COVID potvrdu pokazati prilikom ulaska u školu. U nekolicini škola već su se pojavili problemi s provedbom te mjere – dio zaposlenika odbija pokazati svoje potvrde. Iz Sindikata Preporod otkrivaju kako je pedesetak njihovih članica i članova popunilo službenu bilješku nakon što im ovlaštena osoba nije dopustila pristup radnom mjestu. U NSZSŠH otprilike je isti broj članova koji nisu pokazali COVID potvrde.

Foto: Pixabay/Alexandra Koch

Sindikat Preporod uoči nove mjere za škole, prema kojima su zaposlenici dužni pokazati COVID potvrde ili rezultate testiranja prilikom dolaska na posao, pripremio je upute za svoje članove. U njima su detaljno pojasnili što je činiti onim članovima sindikata kojima je, nakon što odbiju pokazati svoje potvrde, zabranjen ulazak i rad u prostorijama školske ustanove. Sindikat je sastavio poseban obrazac kojeg takvi članovi popunjavaju.

Preporod: Nakon što radnik dobije otkaz odabrat će se odvjetnički ured

– Jučer je, prema podacima iz 19 županijskih organizacija u kojima naš sindikat ima više od devet tisuća članova, 50-ak članica i članova popunilo službenu bilješku nakon što im ovlaštena osoba nije dopustila pristup radnom mjestu. Najviše onih kojima je jučer zapriječen rad je iz Dubrovačko-neretvanske županije (13), Osječko-baranjske županije (13) i Splitsko-dalmatinske županije (6), otkriva nam Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Dodaje i kako je poviše navedena uputa o postupanju u ovakvim slučajevima u subotu otišla prema 410 podružnica sindikata, a u nedjelju i prema 200-injak škola u kojima Preporod ima pojedinačne članove.

– U Uputi, koja se nalazi i na web-stranici sindikata, precizno se opisuju postupci koje će naši članovi poduzimati u situaciji kada su onemogućeni u radu i pristupu svom radnom mjestu, u situaciji kada im poslodavac uruči upozorenje pred otkaz i u situaciji kada je radniku izrečen otkaz, odgovara nam Stipić.

Pitali smo ga i koji će biti potezi Sindikata vezani uz članove kojima nije dozvoljen dolazak na radno mjesto ili rad s učenicima jer nisu imali COVID potvrdu, odnosno odbili su se testirati, odnosno jesu li u planu neke tužbe.

– Nakon što radnik dobije otkaz, u dogovoru Sindikata i člana, odabrat će se odvjetnički ured koji će zastupati radnika u sudskom sporu. Pri odabiru odvjetničkog ureda vodit ćemo računa o tomu da radnike zastupaju odvjetnici specijalizirani za radno pravo. Slijedi, u suradnji pravne službe Sindikata i odvjetnika, sastavljanje tužbe i zastupanje radnika u sporu koji će se voditi pred stvarno i mjesno nadležnim sudom, kaže nam Stipić.

Izdvojeni članak

U OŠ Slano danas 11 zaposlenih nije pokazalo potvrde, ravnatelj zaposlio zamjene za učitelje

SHU: ‘Do sada je 53 člana sindikata koji nisu predočili COVID potvrdu’

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠH) kažu nam kako broj zaposlenika koji nisu mogli ići na svoje radno mjesto mijenja se iz sata u sat.

– U većini škola zaposlenici pokazuju svoje COVID potvrde, ali ima i slučajeva da u nekim školama u Republici Hrvatskoj veći broj zaposlenika nije ušao u školu. U većini škola nije nam dojavljeno niti jedno kršenje odluke stožera o COVID potvrdama. Imamo dojave da je u dvije škole više od 10 zaposlenika odbilo pokazati COVID potvrde. To su ekstremni slučajevi i ne pokazuju stvarno stanje cijelog sustava. Što se tiče naših članova, sveukupan broj do sada je 53 člana sindikata koji nisu predočili COVID potvrdu, a prisutni smo u 350 srednjih škola i učeničkih domova, odgovara nam na upit glavni tajnik NSZSŠH, Jere Bilan.

Dodaje kako su i oni u ponedjeljak dali jasne upute povjerenicima da ih izvještavaju o stanju na terenu.

– Dopisom smo se obratili povjerenicima kojim smo ukazali na ozbiljnost situacije, pozvali one koji nisu iskoristili svoje pravo na cijepljenje i pozvali ih na pridržavanje mjera stožera i pribavljanje COVID potvrda testiranjem. Upozorili smo ih da nepribavljanje COVID potvrde može imati posljedice na njihov radno-pravni status. Mi ne znamo kakvo će biti postupanje poslodavca, ali imamo iskustvo sustava socijalne skrbi gdje su zaposlenici dobili otkaz. Mi ćemo našim članovima pružiti punu pravnu zaštitu, ali oni trebaju biti svjesni da će do sudske odluke čiji je ishod neizvjestan biti bez plaće. Pozvali smo članove na razboritost, a svima onima koji ustraju na nepribavljanju COVID potvrda pružit ćemo pravnu zaštitu u obliku pravnog savjeta i zastupanja na sudu ukoliko dobiju otkaz, poručuju iz NSZSŠH-a.

Naš podcast o COVID potvrdama pogledajte u nastavku: