Pretraga

Opuzenska učiteljica dobila prestižnu nagradu: ‘Stalno se usavršavam kako bih učenike pripremila za život’

A- A+

Ivana Bašić ponosna je nositeljica priznanja Global Teacher Award Environment teacher, kojeg dodjeljuje švedski Eco Training Center. S učiteljicom iz Osnovne škole Opuzen razgovarali smo o podučavanju o održivom razvoju, a doznali smo i kako Bašić radi na velikom broju projekata – pomože djeci oboljeloj od leukemije, osnažuje  učenike za aktivno i učinkovito obavljanje građanske uloge pa čak i sudjeluje u pošumljavanju opožarenih područja.

Višestruko nagrađivana učiteljica Ivana Bašić | foto: Privatni album

– Budući da sam prošle školske godine osvojila prestižnu nagradu Global Teacher Award koja mi je dodijeljena u New Delhiju upoznala sam kolege diljem svijeta te sam preko njih doznala za ovaj natječaj i prijavila se. Ponosna sam na osvojeno priznanje jer je potvrda da i mi učitelji u Hrvatskoj kvalitetno radimo. Osvojeno priznanje je plod dugogodišnjeg rada s učenicima i rezultat suradnje s roditeljima i lokalnom zajednicom, kaže Ivana Bašić.

Učiteljica Osnovne škole Opuzen ovogodišnja je dobitnica nagrade Global Teacher Award Environment teacher koju dodjeljuje švedski Eco Training Center za podučavanje o održivom razvoju.

– U sklopu nastave se trudim što više slijediti ciljeve održivog razvoja. Želja mi je osposobiti današnje učenike za vrijeme koje dolazi, vrijeme u kojem će oni biti dio radno aktivnog stanovništva, u kojem će donositi dalekosežne odluke. Smatram da je poželjno da učenici razredne nastave uče o održivom razvoju jer on svojim posebnim doprinosima snažno podupire razvoj svih vrijednosti: znanje o posljedicama ljudskih aktivnosti, solidarnost prema drugim ljudima, odgovornost prema okolišu te vlastitom i tuđem zdravlju kao i odgovornost prema cjelokupnome životnom okružju i prema budućim generacijama, kaže nagrađena učiteljica.

‘Danas su djeca osvještenija od roditelja’

Učenike poučava, nastavlja, da održivi razvoj pridonosi razvoju osobnoga identiteta, prepoznavanju i poštivanju nacionalne prirodne i kulturne baštine uz istodobno uvažavanje različitosti i drukčijih načina razmišljanja i življenja.

– Potičem učenike na razmišljanje o važnosti očuvanja našeg planeta i odgovornog ponašanja prema ljudima, prirodi i okolišu pa oni rado sudjeluju u projektima, ističe Bašić.

Smatra i kako su današnja djeca osvještenija od svojih roditelja jer se kroz međupredmetne teme više govori o zaštiti prirode i važnosti očuvanja zdravlja.

– Učenicima su preko suvremenih tehnologija dostupnije informacije te se i na taj način upoznavaju s ciljevima održivog razvoja, kaže.

Izdvojeni članak

Predanim radom do uspjeha: Učiteljica iz Opuzena među 100 najboljih prosvjetara svijeta

Radi na nizu projekata: Od pomoći djeci oboljeloj od leukemije do pošumljavanja opožarenih područja

Dugi niz godina uključena je u eTwinning zajednicu gdje sa svojim partnerima provodi međunarodne projekte, zbog čega je i dobitnica nekoliko nacionalnih i europskih oznaka kvalitete za projekte. Među značajnijim projektma ističe se projekt Zelena oaza za naše ljepše djetinjstvo.

– Cilj projekta je usađivanje brižnosti prema okolišu, a direktno je usmjerena na djecu. Projekt je financirala Zaklada za promicanje razvoja civilnog društva Kajo Dadić iz Splita. Koncept akcije je zamišljen na način da svako dijete trećeg razreda OŠ Opuzen u školskom vrtu i u gradskom parku, zasadi po jednu biljku o kojoj će voditi brigu. Za potrebnu akciju volonterski su se uključili zaposlenici Čistoće Opuzen d.o.o., koji su pripremili zelene površine za sadnju, te na sam dan sadnje pomogli djeci posaditi biljke. Svako dijete je na satu likovne kulture izradilo svoje zastavice na kojima piše njihovo ime. Te su zastavice postavili uz biljku. Djeca u sklopu svojih školskih aktivnosti, jednom mjesečno su zadužena za održavanje biljaka, dok će to tijekom ostataka godine održavati Čistoća Opuzen d.o.o. u sklopu održavanja javih površina Grada Opuzena, priča učiteljica.

Najnovija nagrada učiteljice Ivane Bašić | Privatna arhiva

Nekoliko godina uključeni su i u projekt Plastičnim čepovima do skupih lijekova. Cilj projekta je pomoć Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske da reciklažom prikupljenih čepova osiguraju financiranje nabave skupih lijekova oboljelima od teških malignih bolesti.

U projektu Pružimo djeci ruku ljubavi glavni cilj projekta je provesti odabrane programske aktivnosti s djecom i za djecu te potaknuti druge udruge, ustanove i organizacije za djecu da i one svojim aktivnostima obogate život djece promičući volonterstvo te osposobiti i osnažiti učenike za aktivno i učinkovito obavljanje građanske uloge.

Sudjelovala je i u projektu Boranka – projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Cilj kampanje je podizanje svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara.

O ostalim projektima, dodaje, više možete doznati na mrežnoj stranici razreda Neretvanska učionica. (Da, i nas je ugodno iznenadilo što razred ima svoje mrežno mjesto.)

Ivanini učenici s čepovima koje su skupili za reciklažu | foto: Privatni album

‘Stalno se usavršavam kako bih učenike pripremila za život’

Zanimalo nas je ima li učeteljica Ivana kakvih planova…

– Volim izazove i projektnu nastavu tako je na eTwinning platformi u tijeku projekt Ljepote moje domovine. Cilj projekta je proširiti znanja učenika o različitim krajevima naše domovine i upoznati različite kulture iz drugih država te promicati važnost očuvanja prirodnih ljepota i kulturne baštine, otkriva Bašić.

Dodaje i kako radi na sebi jer samo tako može raditi i na učenicima.

– Volim svoj posao i stalno se stručno usavršavam kako bih svoje učenike pripremila za život. Bez dobre suradnje ne bi bilo ni mojih rezultata pa se ovim putem zahvaljujem na podršci svim učenicima, njihovim roditeljima i lokalnoj zajednici, zaključila je Bašić.

POGLEDAJTE GALERIJU: