Pretraga

Predanim radom do uspjeha: Učiteljica iz Opuzena među 100 najboljih prosvjetara svijeta

A- A+

Iako frontalna Škola za život u učionice ulazi početkom rujna, mnogi učitelji i nastavnici svojim pozitivnim primjerom pokazuju da školu za život provode – već godinama. Jedna od takvih svakako je Ivana Bašić, učiteljica razredne nastave u OŠ Opuzen. Upravo zahvaljujući svom dugogodišnjem prosvjetarskom radu u kojem uspješno spaja inovativne metode podučavanja s ljubavi prema tom poslu, ova je učiteljica osvojila prestižnu svjetsku nagradu ‘Global Teacher Award’. Radi se o priznanju kojim se bira 100 najboljih učitelja i nastavnika svijeta.

Učiteljica Ivana Bašić/foto: privatna arhiva

Ivana Bašić, učiteljica razredne nastave u OŠ Opuzen ovih je dana postala bogatija za prestižnu nagradu na području obrazovanja. U konkurenciji učitelja i nastavnika iz 70 zemalja svijeta, Bašić se našla među 100 najboljih svjetskih prosvjetnih djelatnika pa osvojila ovogodišnju ‘Global Teacher Award’.

Ta je nagrada ustanovljena u Indiji, a dodijeljuje se nastavnicima i učiteljima koji izrazito doprinose svojoj profesiji i tako kroz obrazovni sustav stvaraju bolje društvo.

Među mnoštvom preduvjeta, nužno je da nagrađeni učenicima pristupaju s ljubavlju, primjenjuju inovativne metode podučavanja, surađuju s kolegama te da svoje znanje dijele i izvan školskih klupa.

Upravo je ova učiteljica svojim dugogodišnjim predanim radom ispunila sve kriterije.

Nastava kao spoj projektnog, terenskog i životnog

Izdvojeni članak

Ovo su najbolji srednjoškolski profesori fizike, kemije i matematike u Hrvatskoj u protekloj godini

Nagradu je dobila jedina u Hrvatskoj, a za nju ju je, kako je kazala za Sindikat Preporod, nominirala kolegica. Osvojenu nagradu ova učiteljica  smatra velikim priznanjem za svoj trud u učionici, ali i izvan nje, no ipak prvotno nije mogla vjerovati da je upravo ona njena dobitnica.

– Na ovo prestižno međunarodno natjecanje nominirala me kolegica Anka Rašić iz Srbije jer je smatrala da svojim predanim radom zaslužujem biti među najboljim učiteljima na svijetu. Kolegica dugi niz godina sudjeluje u mojim međunarodnim projektima i upoznata je s kvalitetom moga rada, rekla je Ivana Bašić za Sindikat Preporod.

Kako je ispričala za rogotin.hr, njena je nastava spoj projektnog i terenskog. Tako djeci približava nastavno gradivo te ih priprema za život.

– Projektnom i terenskom nastavom djeca se upoznaju s različitim životnim situacijama. Od bubanja napamet nema ništa. Nastojim kroz projekte djeci približiti nastavno gradivo. Zapravo, projekte radimo iz svih predmeta, ističe za rogotin.hr nagrađena učiteljica Ivana, dodajući da se u učionici video vezom često spajaju s drugim školama.

Utjecaj na razvoj dječje znatiželje, kreativnosti i maštovitosti

Izdvojeni članak

Poznata imena 480 najboljih hrvatskih nastavnika: Provjerite je li na popisu i neki vaš

Trenutno tako radi na eTwinning projektu Mjesečeve zgode. Povodom 50. obljetnice prvog slijetanja na Mjesec, cilj  joj je, kaže za isti izvor, svoje trećašiće upoznati s prvim letom ljudi na Mjesec te njegovim posljedicama na cijeli ljudski rod.

Kombinirajući različite metode i oblike rada u različitim nastavnim situacijama ova učiteljica želi, dodaje, utjecati na razvoj dječje znatiželje, kreativnosti i maštovitosti.

No, Ivana Bašić ne staje na tom projektu. Svojim će metodama podučavanja i dalje potpomagati osnovnoškolcima da postanu dobri ljudi.

– U novoj školskoj godini nastavit ću raditi kao i do sada na dobrobit svojih učenika te ću se i dalje svakodnevno stručno usavršavati kako bih mogla biti u koraku s najnovijim pedagoškim dostignućima, istaknula je Bašić za Sindikat Preporod.

Ipak, prije početka nove školske godine čekaju ju brige oko organiziranja odlaska u New Delhi na dodjelu osvojene nagrade.

Nada se da će ipak moći otići po nagradu

Unatoč tome što je priznata najboljom hrvatskom učiteljicom, još nije sigurna hoće li ondje moći otputovati. Za pomoć i potporu u realizaciji putovanja obratila se resornom Ministarstvu, ministrici Blaženki Divjak, ali i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Odgovore je čekala, no kako nam je kazala malo prije objavljivanja teksta, Ministarstvo znanosti i obrazovanja joj se u međuvremenu javilo i ponudilo pomoć. Pritom su ju kontaktirali i poneki sponzori pa se tako, dodaje nam, ipak nada da će uspjeti otići po osvojeno svjetsko priznanje.

Copy link
Powered by Social Snap