Pretraga

[Pitaj Rasku] Torcidaš koji je upucao mačku mora priznati sve susjedu

A- A+

Dragi moji! Kao što sam obećala, donosim vam novu seriju pitanja i odgovora. Ako vaše pitanje nije među njima, ne brinite, bit će do tad – uživajte u odgovorima koji slijede. Pratite me na Facebooku, a pitanja možete poslati i na mail raska@srednja.hr Ljubi vas Raska!

Dragi Torcidaš1950! Kao prvo da riješimo jednu stvar:Ti kao 15-godišnjak ne bi smio niti posjedovati oružje, niti biti u blizini istog. Kad navršiš 16 godina možeš položiti lovački ispit, ali ni tad još ne možeš posjedovati vatrena oružja sve do svoje punoljetnosti. Tada polažeš liječnički ispit kako bi se vidjelo jesi li uopće sposoban za držanje oružja. I tu postoje razine: ako posjeduješ lovačku pušku tada moraš dobiti odobrenje za njeno držanje i nošenje u lov, a ako posjeduješ pištolj (što je izgleda tvoj slučaj) tada dobiješ odobrenje za njegovo držanje/posjedovanje. Druga stvar, oružje koje ćeš TEK smjeti posjedovati mora biti spremljeno u posebnim ormarićima s ključem, daleko od dosega djece. Treća stvar, ako živiš u brdskom području ne smiješ ispaljivati metke iz vatrenog oružja na udaljenosti od 200 metara od dvorišta, a ako se radi o ravničarskom području slučaj se odnosi na 300 metara udaljenosti. Vjerujem kako se nesretna Pahuljica nalazila upravo na jednom od dvorišta tako da osim svih navedenih zakona, kršiš i ovaj. Naravno da bi trebao otići susjedu i ispričati mu se zbog tvog nepromišljenog pothvata, priznaj mu sve i nadaj se da je susjed razuman čovjek pa će tvoju pogrešku pripisati tvojoj mladosti i nezrelosti. Torcidašu, budi hajduk, ali ne s oružjem, već s loptom u ruci. Pamet u glavu, Raska!

Draga! Da; napravili su gluposti i to dosta veliku glupost. Krivotvorenje potpisa na nečijem dokumentu (u ovom slučaju ispit) kažnjivo je djelo. Prema Pedagoškim mjerama, dokumentu kojeg možeš pročitati ovdje, tvoji kolege školarci napravili su djelo koje spada u okvire dijeljenja opomene pred isključenje i odgojno-obrazovni tretman produženog stručnog postupka. Moram te ispraviti, ne radi se o ukoru pred isključenje, već o opomeni pred isključenje i ona se prema Članku 159. Pedagoških mjera između ostalog izriče i zbog namjernog uništavanja i krivotvorenja pedagoške dokumentacije. E sad; opomenu pred isključenje prema Članku 162. Pedagoških mjera izriče Nastavničko vijeće, a pedagošku mjeru opomene izriče razrednik stoga još jednom dobro provjerite o kakvoj se opomeni radi. Je li to pravedno? Sigurno pravednije od potpisivanja druge učenice na ispit. Bar je u skladu sa zakonom. Ponavljam, provjerite ponovno o kakvoj je opomeni riječ. Sigurna sam kako će im razrednica zanemariti opomenu kad se situacija malo stiša, ali nikako nemojte dozvoliti da dečkima to prijeđe u naviku. Veliki pozdrav nestašnom razredu, Raska!

Draga Grlica0! Hajde, hajde nigdje ne gori. To što je našla kutiju cigareta u tvojoj jakni ne mora značiti apsolutno ništa. Još ništa nije izgubljeno i još se uvijek možeš izvući iz čitave priče. Plan je takav: Ili češ igrati na staru dobru kartu – kontra napad kao najbolja obrana ili ćeš opet okriviti nesretnu Ivonu da joj je ponovno ostala kutija kod tebe ili ćeš jednostavno pokleknuti i priznati „Da, mama, pušim, kriva sam!“ s tim da ti tu još uvijek ostaje prostora za nadodati rečenicu ako je netko u obitelji pušač. Idealno bi bilo kad bi to bila ona. I ja sam kao mlada muku mučila sa skrivanjem tih skupih, nepotrebnih, šarenih kutija punih otrova, ali s godinama shvatiš da to nije najgore što možeš skrivati od svojih roditelja. Opusti se, riješi to najbolje što znaš i možda ti to bude lekcija da prestaneš s pušenjem koje je ionako izuzetno štetno za zdravlje! Ako ti ni ovo nije dovoljno, možeš pročitati članak jednog mladog novinara koji te možda osvijesti da prestaneš s tom gadnom ovisnošću. Sretno Grličice0 mlada, Raska!

[Pitaj Rasku] Torcidaš koji je upucao mačku mora priznati sve susjedu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap