Pretraga

Porodiljstvo: Maturanti snimili promotivni video o jednoj od najstarijih svjetskih profesija

A- A+

U sklopu Politike i gospodarstva učenici Srednje medicinske škole Slavonski Brod snimili su video, dizajnirali letak, izradili novu web stranicu i marketinški plan škole te su smislili slogan za primaljstvo, jednu od najstarijih medicinskih struka, koja je postojala još u drevnom Egiptu, antičkoj Grčkoj i Rimskom Carstvu.

osobna arhiva: Željko Mudri, Ivona Marković, Dajana Mijić, Antonela Kljajić, Matea Iveković

Maturanti Srednje medicinske škole Slavonski Brod u sklopu nastave PiG-a za projektni zadatak iz marketinga morali su smisliti što će i kako promovirati te iskoristiti jedan od alata za provedbu svog plana.

Šesteročlanoj ekipi to nije bilo dovoljno pa su se podijelili prema kompetencijama koje su stekli kroz svoje obrazovanje i realizirali sveobuhvatni marketinški plan, u kojem su koristili nekoliko različitih sredstava za komunikaciju s javnošću.

U školi ih educirali kako učiti, prosuđivati, raditi i odlučivati

Matea Iveković je bila snimateljica, a smislila je i slogan. Glumili su Ivona Marković, Dajana Mijić i ja osobno. Izrada marketinškog plana je bila glavna zadaća učenika Timoteja Gavranića, kojeg nema na fotografiji jer je već par dana bolestan. Dizajn brošure je prepušten učenici Antoneli Kljajić. Rad je bio komplementaran i timski nastrojen, a sve je učinjeno pod mojim budnim nadzorom, objasnio nam je vođa ekipe Željko Mudri kako su podijelili svoje obaveze.

U nastavku nam je istaknuo da su htjeli napraviti nešto čime će se moći zahvaliti školi za protekle četiri godine. Za to što su ih educirali kako učiti, prosuđivati, raditi i odlučivati.

Osim najvažnijih kompetencija za njihovu plemenitu struku, u svom srednjoškolskom obrazovanju imali su prilike steći široko znanje i iz ostalih područja. Željku ovo nije prvi video uradak, a već dulje vrijeme surađuje s profesorom informatike i računarstva Zoranom Harambašićem pa je za promociju porodiljstva izradio i alternativnu web stranicu svoje škole. Cijeli taj posao napravili su kako bi upozorili javnost na važnost svoje buduće profesije.

Izdvojeni članak

Video: Srednjoškolci fotografi oduševljavaju Hrvatsku svojim radovima


Kvalitetan program ukida se zbog stanja na tržištu

Zbog prilagodbe tržištu rada ukida se ovaj kvalitetan program u Srednjoj medicinskoj školi Slavonski Brod. – Nakon što mi ove godine maturiramo naša će škola za primalje educirati još samo dvije generacije i žalosno je što se ovaj izrazito kvalitetan i opširan program sve manje prakticira, požalio se Željko jer se ukida za njega vrlo vrijedan srednjoškolski smjer.

Na kraju osnovne razmišljao je o gimnaziji, a danas mu je drago što se odlučio za porodiljstvo

– Osobno sam razmišljao o gimnaziji, ali sam u isto vrijeme bio izrazito mlad za ozbiljnije odluke pa sam poslušao savjete osoba iz okoline i upisao ovo izrazito zanimljivo, plemenito, humano, ali i uzbudljivo zanimanje. Primaljstvo je način života. Iziskuje mnoštvo empatije i truda da zajedno s majkom prođete izrazito snažan događaj. Istovremeno, primalja je osoba koja prati ženu tijekom cijele trudnoće, ali i prvih šest tjedana nakon porođaja (puerperij – babinje), savjetuje ju i ostvaruje suradnički odnos sa ženom i obitelji. Za kvalitetno obavljanje ovog posla važno je imati ljubavi, poštovanja i osjećaja za uvažavanje svake žene i obitelji, izjavio je Mudri Željko, koji nakon mature planira upisati medicinu.

Rezervni plan mu je Zdravstveno veleučilište u Zagrebu. Želja mu je otvoriti vlastitu zdravstvenu ustanovu, gdje bi volio pokazati kako medicina ne mora uvijek biti stereotipno povezana s negativnim mislima. U tome bi mu mogle pomoći i njegove kolege iz škole.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci snimili film o položaju vršnjaka iz domova za nezbrinutu djecu

‘Ovo mi je do sada najbolja generacija’

– Grupa učenika Srednje medicinske škole Slavonski Brod na kraju je napravila puno više nego li je potrebno. Jako sam zadovoljna njihovim angažmanom, ali moram priznati kako mi je ovo do sada najbolja generacija općenito, istaknula je profesorica Blanka Borić, koja predaje i u Klasičnoj gimnaziji fra Marijana LanosovićaIndustrijsko-obrtničkoj školi Slavonski Brod te Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića, o kojoj smo već pisali kao pozitivnom primjeru strukovnog obrazovanja.

Video o primaljstvu, koji možete vidjeti na dnu našeg članka, osim na satu prikazan je i u Muzeju Brodskog Posavlja te su ga u ponedjeljak mogli pogledati i posjetitelji Dana otvorenih vrata Srednje medicinske škole.