Pretraga

Poznata imena 516 najboljih nastavnika u Hrvatskoj: Provjerite je li među njima i neki vaš

A- A+

Agencija za odgoj i obrazovanje krajem ovog mjeseca održat će promociju odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika. Riječ je o napredovanju kojeg stječu najbolji od najboljih,oni koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja, kao i odgojno-obrazovni sustav u cjelini.

Foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Krajem ovoga mjeseca, 27. lipnja, 516 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj bit će promovirano u nova zvanja – zvanje mentora i zvanje savjetnika. U oba se zvanja odgojno obrazovni djelatnici biraju na pet godina, a u isto zvanje mogu biti ponovno izabrani.

Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, time i pravo i obvezu na rad dijelom radnog vremena za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja na poslovima stručno-pedagoškog nadzora, mentorstva pripravnicima, stručnog usavršavanja i slično.

Izdvojeni članak

Mijenja se sustav napredovanja i nagrađivanja učitelja: Iduća 2 tjedna mogu dati svoje prijedloge

Kod ocjenjivanja za napredovanje, u obzir se uzima metodička kreativnost u podučavanju, primjenjivanje suvremenih oblika i metoda rada u poučavanju te postignuti rezultati u odgojnom radu s učenicima. Nastavnici koji žele napredovati trebali bi imati i mogućnost osposobljavanja učenika za samostalno učenje i trajno obrazovanje te promicati ljudska prava i brigu za zdrav okoliš. Važno je i da su kandidati za promaknuće dobro surađivali s nastavnicima, roditeljima i ostalim predstavnicima društvenog okružja škole.

Ocjenu rada učitelja odnosno nastavnika, daju ravnatelji škola na osnovi praćenja rada nastavnika uz suglasnost  vijeća nastavnika te viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje, na osnovi neposrednog uvida u rad i praćenja rada nastavnika. Ipak, zadnju riječ ima ministar obrazovanja, koji donosi odluku o imenovanju u novo zvanje.

Neki od nabrojanih kriterija uskoro bi se mogli promijeniti, budući da je u tijeku online prikupljanje prijedloga oko donošenja novog Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju nastavnika, o čemu više možete čitati na ovoj poveznici.

Koji su to učitelji, nastavnici i drugi odgojno-obrazovni djelatnici najjača karika sustava i svojim radom su zaslužili čistu peticu, provjerite u dokumentu u nastavku. Možda se među njima nalazi i neki vaš!

[scribd id=381783133 key=key-FdWT7ZVfEjbKk1PbZ1zx mode=scroll]

[scribd id=381783092 key=key-2kKM8g5Hja7gbnqyEbqK mode=scroll]

Copy link
Powered by Social Snap