Pretraga

Profesorica pokrenula YouTube kanal s besplatnim pripremama za maturu iz Hrvatskog

A- A+

Sve veći broj škola prelazi na online nastavu, a sve više je i učenika koji su u samoizolaciji pa nastavu također slušaju od kuće. Značajan je broj onih koji će reći kako su videolekcije u nastavi na daljinu jedan od boljih načina za usvajanje gradiva. Upravo tu u pomoć priskače YouTube kanal Hrvatski u Zemlji čudesa.

Profesorica Marta Narančić pokrenula je YouTube kanal Hrvatski u Zemlji čudesa|screenshot: YouTube

Kao jedan od većih problema u online nastavi tijekom proljetnog lockdowna, učenici su isticali izostanak videolekcija putem kojih bi lakše i brže usvajali novo gradivo. Iako ne postoji plan prelaska na online nastavu na nacionalnoj razini, više županija donijelo je odluku da se model C privremeno uvede u srednje škole. Također, preko 11 tisuća đaka trenutno je u samoizolaciji i time je primorano nastavu slušati od kuće.

Osim lekcija za nastavu na daljinu ondje su i pripreme za maturu

Upravo tu u pomoć priskače YouTube kanal Hrvatski u Zemlji čudesa. Kanal je tijekom proljetnog lockdowna pokrenula gimnazijska profesorica Marta Narančić. Ondje se tako može naći mnoštvo videolekcija vezanih uz područje jezika i književnosti. Sintagma, subjekt, predikat, zamjenice, antika, romantizam te književnici poput Matoša, Baudelairea i Kranjčevića – samo su dio sadržaja iz Hrvatskog jezika koje obrađuje ovaj YouTube kanal.

Lekcije koje se ondje nalaze mogle bi biti posebno koristne i maturantima, koji već polako počinju s pripremama za državnu maturu.

– Profesorica sam Hrvatskoga jezika u gimnaziji te sam u ovoj situaciji s koronom bila primorana raditi online nastavu kao i svi drugi. Da bih to olakšala svojim klincima, odlučila sam snimati video lekcije za YouTube. Na kraju se to razvilo u različitim smjerovima, a jedan su od njih i pripreme za maturu te objašnjenje lektirnih djela, kaže nam profesorica.

‘Želim pomoći učenicima u ovoj situaciji’

Dobro je poznato kako instrukcije i same pripreme za maturu mogu biti popriličan teret za kućni budžet, a svoje znanje profesorica Narančić odlučila je dijeliti besplatno.

– Pitao me kolega kako mi se isplati to raditi i davati instrukcije besplatno. Ne isplati mi se. Radim to zato što volim svoj posao i želim pomoći učenicima u ovoj situaciji. Isti me kolega prozvao zbog altruizma… kao da je to nešto loše. Eto, vjerujem da bi kanal mnogima mogao biti ogromna pomoć za maturu i lektire, kao i za neke lekcije iz gramatike koje im baš i nisu sjele, zaključuje profesorica Narančić.