Pretraga

U prošloj godini više od tisuću srednjoškolaca promijenilo je školu: Doznajte kako i do kada to možete učiniti vi

A- A+

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, redoviti učenici tijekom obrazovanja mogu promijeniti školu. Prošle godine tu mogućnost iskoristilo je više od tisuću srednjoškolaca. Za one koji o tome razmišljaju ili će biti primorani ispisati se iz stare i upisati u novu školu, doznali smo kako to mogu učiniti.

Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

– Zaključno s 15. lipnja 2018. godine, 1.119 učenika je promijenilo srednju školu tijekom školske godine 2017./2018, kazali su nam u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Škola se može promijeniti najkasnije do početka drugog polugodišta

Izdvojeni članak

Nastavnica o revidiranju ocjena: Zašto ne bi preispitali sve učenike s pozitivnom ocjenom?

Mogućnost promjene škole regulirana je Zakonom o odgoju i obrazovanju, u kojemu stoji kako učenik može tijekom obrazovanja promijeniti upisani program u istoj ili drugoj školi, odnosno prijeći iz jedne u drugu školu koja ostvaruje isti obrazovni program i to najkasnije do početka drugog polugodišta.

Iznimka za ovaj rok su situacije preseljenja iz jednog mjesta u drugo. U takvim situacijama, škola koja u tom drugom mjestu ostvaruje isti obrazovni program dužna je upisati učenika i nakon kraja prvog polugodišta.

Učenici koji se žele prebaciti u drugu školu ili promijeniti program unutar iste moraju podnijeti zahtjev. Odluku o tome hoće li im zahtjev biti uvažen ili odbijen donosi nastavničo vijeće koje mora voditi računa o tome da odluka ne utječe na kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa.

Oni koji se odluče na promijenu programa moraju imati na umu kako se ta promjena može uvjetovati polaganjem razlikovnih, odnosno dopunskih ispita. Sadržaj tih ispita, način i rokove njihova polaganja također određuje nastavničko vijeće.

Rok za ispisivanje

Škola iz koje učenik odlazi izdaje prijepis ocjena i ispisuje učenika u roku od sedam dana od dana primitka obavijesti i upisa učenika u drugu školu.

Posebna pravila za ‘prvašiće’

Posebna pravila za promjenu programa ili promjenu škole odnose se na učenike prvog razreda srednjih škola.

Izdvojeni članak

Broj ukora u zadnjih 8 godina drastično pao: Evo zbog čega sve možete ‘zaraditi’ tu zloglasnu mjeru

– Učeniku prvog razreda srednje škole može se odlukom nastavničkog vijeća omogućiti promjena upisanog programa u istoj ili drugoj školi, odnosno upis u drugu školu koja ostvaruje isti obrazovni program, ako učenik ima jednak ili veći broj bodova potrebnih za upis od zadnjeg učenika upisanoga u taj program u toj školskoj godini, stoji u Zakonu o odgoju i obrazovanju.

Iznimno od ovoga, učenici prvog razreda mogu se upisati i s manjim brojem bodova, ako nakon provedenog upisnog postupka škola nije popunila sva slobodna upisna mjesta predviđena odlukom o upisu i strukturom upisa u programu u koji se učenik upisuje.

Za kraj, važno je naglasiti kako u slučaju prekida obrazovanja škola učenika može upisati tek ako od kraja godine u kojoj je prekinuo obrazovanje do početka godine u kojoj ga nastavlja, nije proteklo više od dvije školske godine. Zadnju riječ i u ovom slučaju ima nastavničko vijeće.

U prošloj godini više od tisuću srednjoškolaca promijenilo je školu: Doznajte kako i do kada to možete učiniti vi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap