Pretraga

Prve domaćinske škole u 30-ima otvarale su se radi porasta rastava braka

A- A+

Prva domaćinska škola u Hrvatskoj otvorena je na samom početku 20. stoljeća u Zagrebu. Razlog je bio jednostavan – zaposlena žena nije imala vremena voditi brigu o domu, dom je sve više nalikovao na gostione, što je u konačnici uzrokovalo sve više rastava braka.

Moje kućanstvo foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Izdvojeni članak

Hrvati bi htjeli da djeca u školama uče o bontonu i domaćinstvu

Kako bi se ovakav nesretan trend zaustavio ili makar usporio, otvarane su ženske domaćinske škole. U udžbeniku Moje kućanstvo, koji je pisan 1934. stoji kako su u novim, poslijeratnim vremenima roditelji prisiljeni i ženskoj djeci osigurati neku stručnu spremu. Žene više nisu mogle biti odgajane samo za dom, morale su znati samostalno zarađivati, za slučaj da se ne uspiju udati ili žele ostati neovisne od muškaraca. To je, piše u udžbeniku, dovelo do toga da su se neki domovi pretvorili u gostione.

– …Žena nije pravo shvatila svoj poziv, jer ostavlja bezbrižno svoj dom, odlazi u ured, prepušta svoj dom i djecu služinčadi, a vraća se kući samo kao gost. Takav dom možemo prispodobiti gostioni, u kojoj se za vrijeme obroka sastanu svi ukućani, malo porazgovore i onda se opet raziđu svaki na svoj posao – na svoju stranu, piše u udžbeniku za domaćice.

Smatralo se da takav život uopće nije obiteljski život jer ona ne vodi brigu o svojem domu koji privlači i oko sebe okuplja svoje ukućane.

– Da je to danas najčešći uzrok tolikim rastavama braka, moramo priznati. Pa kad to znamo, držimo, da bi se bar za ovakove slučajeve moglo naći lijeka… U stara dobra vremena odgajali su roditelji svoju žensku djecu samo za dom, pa je do ovakovih nesretnih slučajeva vrlo rijetko došlo, stoji napisano.

Copy link
Powered by Social Snap