Pretraga

Hrvati bi htjeli da djeca u školama uče o bontonu i domaćinstvu

A- A+

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska će nastaviti s reformom školstva, a portal EduCentar je od 400-ak ispitanika tražio da kažu koje bi predmete rado vidjeli u nastavnom programu. Evo što su odgovorili.

U Hrvatskoj se već nekoliko godina nastoji provesti reforma obrazovnog sustava te su uvode razni noviteti s više ili manje uspjeha. Ulaskom naše zemlje u Europsku uniju taj će se proces zasigurno nastaviti kako bi se naš obrazovni standard približio onome na zapadu. Stoga će se neki predmeti u školama ukinuti, neki restrukturirati, a vjerojatno će se neki novi uvesti.

Portal EduCentar je u nedavnoj anketi istražio koje bi predmete hrvatski građani najradije vidjeli u školskim programima.

Izdvojeni članak

Jovanović: ‘Nismo dobili niti jedan argument kojim bi se osporio zdravstveni odgoj’

Od 400-ak ispitanika njih gotovo četrdeset posto je podržava uvođenje bontona u školstvo. – Nekim odraslima nedostaje bontona, a kamoli njihovoj djeci, rekao je jedan od ispitanika. Većina ih se složila kako se ‘lijepim načinom sve lakše postiže’.

Osim bontona ispitanici smatraju da mladima nedostaje znanja iz domaćinstva te ih 22 posto podržava takvog predmeta u škole. – Svako dijete, bilo muško ili žensko trebalo bi naučiti osnove za samostalan život, prokomentirao je jedan od sudionika ankete i dodao kako je neshvatljivo da djevojke danas ne znaju prišiti dugme, a mladići promijeniti osigurač.

Petnaestak posto ispitanika bi rado u školskim programima vidjelo i predmete poput ‘raspolaganja osobnim financijama’ i poslovnu komunikaciju, a svaki deseti smatra da bi sve ovo mladi trebali učiti u školama.