Pretraga

Sindikat Preporod: S odgodom licenciranja ravnatelja upakirane su i krucijalne promjene školstva

A- A+

Već i ime ‘Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi’ moglo bi naslutiti da nešto ne funkcionira. Više od deset promjena tog Zakona iz 2008. ukazuju da se posao nije dobro napravio, a svaka nova da se ni o ispravcima nije dovoljno promislilo. Stoga se za sljedeću godinu planira izrada novog zakona, ali prije toga očekuje nas još jedna promjena. Nova izmjena je hitna jer se licenciranje ravnatelja ipak neće provesti do početka 2017., ali iz Sindikata Preporod upozoravaju da se planiraju i krucijalne novosti. Osim vraćanja ocjena na polugodištu, ističu kako se na sastancima, između ostalog, planiraju i promjene u upravljanju, kadroviranju i dopunskoj nastavi. Sve to bi se trebalo dogovoriti u mjesec dana, kako bi se novosti uvrstile u Zakon prije nove godine.

www.srednja.hr

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić prošlu je srijedu na konferenciji za novinare istaknuo da kao član radne skupine ne želi sudjelovati u nakaradnom mijenjanju problematičnih stavki. Slaže se da su promjene nužne, ali ističe kako se ne smiju raditi na brzinu, kao što su rađene prethodne izmjene, ali i sam Zakon o odgoju i obrazovanu u osnovnoj i srednjoj školi.

Izdvojeni članak

Promjene koje bi svaki profesor uveo u škole

Ministarstvo ističe kako sve rade sukladno proceduri

– Još se nije dogodilo da se u izmjene temeljnog zakona o odgoju i obrazovanju ide ovako navrat, nanos. Doslovce, sve bi se trebalo dogoditi u tri tjedna, a dva su nam već prošla. Idući tjedan nacrt bi trebao biti spreman, a nama je kao članovima radne skupine rečeno da nacrt moramo završiti do idućeg petka, istaknuo je na početku konferencije Željko Stipić.

Stipić je objasnio kako je hitni postupak pokrenut da bi se riješilo pitanje licenciranja ravnatelja te druga kratkoročna pitanja. Rok za rješavanje tog pitanja Zakonom je predviđen do 1. siječnja 2017., ali taj se proces neće završiti na vrijeme pa bi bez odgode svi školski ravnatelji postali privremeni vršitelji dužnosti.

– Nema riječi o hitnosti, a najmanje brzopletosti. Izmjene Zakona na vrijeme su planirane, a sve sukladno Zakonu o procjeni učinaka propisa. Donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju predviđeno je Godišnjim planom normativnih aktivnosti za 2016. godinu koji je donijela Vlada RH na sjednici održanoj 28. travnja 2016. godine, odgovorili su nam iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te dodali kako će na prvom mjestu uvijek biti interes djece, nastavnika i ostalih dionika u sustavu, a ne efemerni interesi partikularnih skupina.

Iz Sindikata Preporod pak ističu kako im je jasno da odgode roka za licenciranje mora doći te da se u mjesec dana mogu dogovoriti pitanja vezana za status učenika i način prebacivanja u drugu školu. Međutim, upozoravaju da se o vraćanju ocjena na polugodištu, pitanju produžne nastave ili izmjene sastava školskih odbora ne može odlučiti bez detaljnije rasprave ili kvalitetne evaluacije.

Izdvojeni članak

Traži se vraćanje popravnog roka umjesto dopunske nastave

Ostali sudionici radne skupine komentare će čuvati za javnu raspravu

– Kao što se na prečac nešto donijelo, sada se na prečac i napušta. Mislimo da to nije dobar put i da je bolje ne mijenjati nešto dok se ne utvrde učinci tog rješenja. Vjerujem da će se na Sveticama (op.a sjedište MZOS-a) urazumiti i shvatiti da ne treba pod svaku cijenu gurati ove promjene. Nije dobro da nam se zakoni donose na brzinu, jer se onda radi o nekvalitetnim zakonima. Postojeći Zakon doživio je desetak promjena i vjerujte mi, jedino valjda pravnici su u stanju pratiti sve to, rekao je Stipić.

Jedina promjena s kojom se slažu je izmjenama roka za licenciranje ravnatelja, iako ističu kako je apsurdno da se mora raditi izmjena zakona zato što se nije uspio realizirati zacrtani cilj.

– Nacrt izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju kao član radne skupine spreman sam komentirati tek nakon što dokument bude spreman za javnu raspravu. Stipić je održao tiskovnu konferenciju na kojoj je iznosio ono što je još uvijek predmet razgovora i usuglašavanja na sastancima radne skupine. Kao član radne skupine ocjenjujem to nekorektnim, a prema Vama i javnosti neprofesionalnim, rekao nam je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama  Branimir Mihalinec.

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica za djecu poslala ministru 20 preporuka o zaštiti prava učenika

‘Uranjenom’ konferencijom žele protresti ostale članove stručne skupine

Iz Sindikata Preporod ističu kako su se odlučili za konferenciju jer im nije svejedno što će uči u javnu raspravu. S konferencijom su htjeli protresti članove stručne skupine, jer ne žele da ih se povezuje s rješenjima za koja smatraju da su nakaradna.

Ostali članovi radne skupine će pričekati početak javne rasprave.

– Mogu se složiti da je rok za kvalitetnije izmjene Nacrta Zakona kratak ali se ipak nadam da će Radna skupina uspjeti usuglasiti one najbitnije izmjene. Svakako, najbitnija izmjena se odnosi na prolongiranje roka za licenciranje ravnatelja. Budući da nije sve pripremljeno kako bi proces licenciranja ravnatelja započeo 1. siječnja 2017., na žalost, mora se ponovno prolongirati rok, objasnio je predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević.

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec u kratkom nam je telefonskom razgovoru istaknula kako se zakon mora mijenjati zbog licenciranja ravnatelja, dok će se sljedeće godine svakako raditi potpuno novi zakon pa ostale promjene ni nisu toliko važne, a ni ne može ih komentirati prije početka javne rasprave, koja je predviđena za 15. listopad.