Pretraga

Sindikat upozorava: Neće svi koji rade u školama dobiti božićnice od 1.500 kuna

A- A+

Javnim službenicima, sukladno dogovoru Vlade i sindikata, ovaj se mjesec isplaćuje božićnica od 1.500 kuna. To uključuje i zaposlenike škola. No neće svi koji rade u školama dobiti tu naknadu. Sindikat zaposlenika u školama, Preporod, upozorava da bez božićnice ostaje oko tisuću pomoćnika u nastavi.

foto: srednja.hr

– Nakon što je poslije niza godina napokon riješen problem isplate božićnice blokiranim radnicima, čime je više od tisuću prosvjetara izjednačeno s ostalim kolegicama i kolegama u pogledu ostvarivanja prava na božićnicu, ipak neće svi koji u školama rade primiti ugovorenih 1.500,00 kn. U osnovnim i srednjim školama, s djecom s teškoćama, radi više od četiri tisuće pomoćnika u nastavi, a oko tisuću njih ostat će bez božićnice jer u njihovim ugovorima o radu nije predviđena isplata ovog materijalnog prava, upozorili su danas iz Sindikata Preporod.

Podsjetimo, Vlada je proljetos dovela u pitanje isplatu božićnica u uvećanom iznosu, no nakon pregovora sa sindikatima u studenom odlučeno je kako će ona ipak iznositi 1.500 kuna. Iz Sindikata Preporod neisplatu božićnica dijelu pomoćnika u nastavi nazivaju dvostrukom nepravdom.

– Radi se o dvostrukoj nepravdi. Prva je nepravda u razjedinjenosti pomoćnika u nastavi u odnosu na druge radnike u školama, a druga je nepravda među samim pomoćnicima u nastavi jer će  radnici koji rade na istim poslovima u nekim školama primiti božićnicu, a u nekima ne. Sindikat Preporod poziva prosvjetnu vlast da  ubuduće sustavno zapriječi  sklapanje ugovora o radu koji će omogućiti svakovrsne diskriminacije u pogledu radno-pravnog statusa radnika, koji rade u školskim ustanovama. A dok se ovo ne  dogodi, odnosno ove godine, Preporod predlaže da se božićnica, iz proračunske pričuve MZO-a, isplati  svim pomoćnicima u nastavi, poručuju iz Preporoda.

Napomenimo za kraj i kako je ovaj Sindikat danas izvijestio da će ovogodišnje božićnice zaposlenicima škola biti isplaćene 18. prosinca 2020.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap