Pretraga

Tri puta više djece sudjelovalo na festivalu svojih prava: Treba nam više ovakvih manifestacija

A- A+

Čak 27.089 djece i mladih iz cijele Hrvatske sudjelovalo je na ovogodišnjem Festivalu prava djece. Triput je to više sudionika nego kad je festival bio uživo. Organizatori su zadovoljni, ali napominju kako su materijali za rad u razredu, koje su izradili u sklopu festivala, i dalje dostupni online.

ilustracija Ashton Bingham / Unsplash

Ovogodišnji, dvanaesti, Festival prava djece, koji se zbog izvanrednih epidemijskih okolnosti održao putem različitih ekrana, završio je obaranjem rekorda u broju sudionika. U programskim aktivnostima provedenim u školama i ostalim obrazovnim ustanovama i organizacijama sudjelovalo je 27.089 djece i mladih iz cijele Hrvatske.

Zbog činjenice da su svi filmovi i materijali bili dostupni online putem stranice www.festivalpravadjece.com, priliku za sudjelovanjem imala su i djeca iz mjesta koja nemaju kina ili mjesta udaljenih od urbanih središta kao što su Jastrebarsko, Buje, Valpovo, Omiš, Pakrac, Baška Voda, Kutina, Ogulin, Beli Manastir, Zlatar, Lepoglava, Medulin…

Prilagođen svakom djetetu

Učenici su gledali filmove koje su snimili njihovi vršnjaci na temu mentalnog zdravlja, pandemije, društvenih mreža, prihvaćenosti u društvu i niz drugih tema koji prikazuju svakodnevnicu djece i mladih na njima zanimljiv i poticajan način. Kako je Festival prava djece jedini inkluzivan filmski festival u regiji te ga mogu pratiti i djeca s oštećenjima sluha i vida, prijavljeno je i više od 70 djece s razvojnim teškoćama.

Ukupno je na projekcijama filmova sudjelovalo 411 osnovnih škola i 146 srednjih škola, a na zasebnim radionicama Razgovor počinje filmom u šest škola sudjelovalo je čak 120 učenika. Razgovor počinje filmom aktivnost je u skopu Festivala koja izaziva sve veći interes, jer nakon projekcije filma uključuje i razgovor učenika sa stručnjacima – psiholozima, pedagozima, socijalnim pedagozima i drugim strukama.

– Učenici su svjedočili kako je njihova situacija za vrijeme nastave na daljinu slična situacijama djece diljem Hrvatske, dijelili su jednake emocije, nedoumice. Imali su priliku izraziti svoje mišljenje, slaganje i neslaganje, te dati ideje kako unaprijediti nastavu na daljinu, zadovoljni su učitelji Osnovne škole Vladimira Nazora Vinkovci.

Učitelji: Svaka pomoć je dobrodošla

Program je pohvalila i učiteljica Osnovne škole Antuna Augustinčića Zaprešić.

– U profesionalnoj izobrazbi nedostaje pedagoških radionica i edukacija, svaka pomoć je dobrodošla, kaže.

Radionica se svidjela i učiteljima Srednje škole Valpovo.

– Aktivnosti Festivala nadilaze dosadašnji i već viđeni konformizam u nastavi. Ovakvi projekti daju djeci ‘čarobni štapić’ u ruke i otvaraju prostor stvaralačkoj mašti. Bravo na ideji, bravo organizatorima! Želimo još mnogo takvih projekata, rekli su.

Iz organizacije dvanaestog Festivala prava djece napominju kako je ovogodišnji festival primjer organizacije kulture za djecu i mlade u izvanrednim epidemijskim okolnostima. Kažu kako rekordan broj sudionika pokazuje koliko je velik interes nastavnika i same djece za drugačijim i kreativnim oblikom nastave, koliko djeci treba razgovora, a film je odličan alat.

– Ovo je vrlo vrijedan oblik učenja jer su učenici  imali glavnu riječ i ono što su naučili došlo je iz filma i od njihovih vršnjaka i prijatelja iz razreda, ne od mene ili uz udžbenika. Tema osnaživanja mentalnog i emocionalnog zdravlja djece i mladih je neizostavni dio obrazovnog procesa, preporučuju program Festivala učitelji Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka.

45 minuta nastave o pravima djece

Ovakav oblik nastave osmišljen je u trajanju jednog školskog sata, a sve zainteresirane škole mogu ga i dalje organizirati, jer će filmovi i nastavne pripreme koje je izradio Forum za slobodu odgoja biti dostupni na poveznici: https://festivalpravadjece.com/za-skole/

Program zabavnih obiteljskih filmova ‘Dobre vibracije’, također prilagođenih djeci s oštećenjima sluha i vida, ove godine se prvi put prikazivao putem televizijskih ekrana na HRT 3. Time je šira javnost imala priliku na javnoj televiziji pratiti dio programa Festivala prava djece. Nagrađivani zabavni i poučni filmski hitovi namijenjeni svim uzrastima, njemački igrani film ‘Jako, jako daleko’, talijansko – španjolski film ‘Moj brat lovi dinosaure’ te slovačko-njemačka koprodukcija ‘Ljetni buntovnici’, prvi su strani filmovi prikazani s audiodeskripcijama za slijepe i slabovidne gledatelje na nacionalnoj televiziji.