Pretraga

U zagrebačke škole već ove godine stiže novi predmet, a interes građana za školske odbore bio je ogroman

A- A+

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kako će se u neke zagrebačke škole već ove školske godine uvesti Građanski odgoj i obrazovanje. Istaknuo je i kako se za 400 mjesta u školskim odborima zagrebačkih škola, unatoč triput manjim naknadama no ranije, javilo čak 2.300 građana.

Tomislav Tomašević | screenshot: Facebook/Možemo

– Vezano uz početak školske godine, ništa se ne mijenja što se tiče udžbenika i radnih materijala. Grad Zagreb nabavio je udžebnike i radne materijale za učenike, kazao je na redovnoj konferenciji za medije Tomislav Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik pohvalio se i velikim odazivom građana za sudjelovanjem u radu školskih odbora. Članovi školskog obora, podsjetimo, sada se po prvi put biraju putem javnog poziva otvorenog građanima. Imat će naknadu od 250 kuna. Do sada je predstavnike garda birao gradonačelnik Bandić, a imali su puno više naknade.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da je bio visok interes. Na 400 mjesta javilo se 2.300 ljudi. Prijave još dolaze poštom i to pokazuje da su građani itekako zainteresirani za upravljanje, a naknade su smanjene za oko 50 posto, i to im sigurno nije bio motiv, uvjeren je Tomašević. Zbog velikog broja prijava, dodao je, povjerenstvu će trebati nešto više vremena no što su očekivali da ih sve razmotri i donese prijedlog odluke o izboru.

Izdvojeni članak

Izašao javni poziv za članove školskih odbora u Zagrebu: Evo kako se prijaviti

Građanski odgoj uskoro u školama

Grad je danas školama poslao upitnik o interesu za odabir Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti.

– Idu pripreme da krenu aktivnosti za sve zainteresirane učenike. U nekim će se školama, onim koje su prve iskazale intres, uvesti već ove godine, a u idućim će krenuti od sljedeće, najavio je Tomašević.

Međutim, podsjetimo da je sličnu anketu provela i prošla gradska uprava. Tada se, podsjetimo, pokazalo kako je malen interes nastavnika za predavanjem toga predmeta.

Izdvojeni članak

U 11 zagrebačkih škola učenici bi upisali Građanski odgoj, no nema zainteresiranih nastavnika koji bi ga predavali

Više pomoćnika u nastavi

Tomašević je istaknuo i kako je Grad osigurao sredstva za pomoćnike u nastavi.

– Pomoćnici u obrazovanju, drago mi je da smo uspjeli povući novac, projekt je vrijedan 20 milijuna kuna pa ćemo imati tri puta više pomoćnika. Uz EU sredstva financiramo dodatne pomoćnike u nastavi. Ukupno će biti angažirano 925 pomoćnika u nastavi i šest stručnih komunikacijskih posrednika, što je najviše do sada, naglasio je Tomašević.

Pohvalio se i povećanim brojem upisanih u vrtiće.

– Što se tiče vrtića, zaprimili smo 8.663 zahtjeva, bilo je oko 200 zahtjeva više nego lani. 7.086 je upisano djece, upisali smo 500 djece više nego lani, neupisani su uglavnom bili premladi. Povećavamo uvjete i kapacitete, u tu svrhu ide i treći odgojitelj. Bavimo se i skučenim kapacitetima gradnjom vrtića, ne možemo riješiti to preko noći, ali radimo na tome, rekao je Tomašević.