Pretraga

Učenici oduševili sutkinju na Smotri simuliranih suđenja

A- A+

U prostorijama Općinskog kaznenog suda u Zagrebu održala se državna Smotra simuliranog suđenja. Na Smotri je sudjelovalo osamnaest škola iz cijele Hrvatske, a sva su se simulirana suđenja odvijala pred budnim očima uglednih hrvatskih sudaca.

Državna Smotra simuliranih suđenja – Modul zakon u razredu održana je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, dok je predsjednik povjerenstva u provođenju simuliranih suđenja bio je Đuro Sessa sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Simulirana suđenja dio su učenja i stjecanja kompetencija iz područja međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje. Učenici se na unaprijed zadanom problemu uče ulogama državnog odvjetnika, optuženika, oštećenika, svjedoka, odvjetnika i vještaka, redoslijedu izvođenja dokaza, ispitivanju, ali i protuispitivanju.

Projekt vrijedan više od 25 tisuća kuna

Jednodnevna Smotra koja je u Zagrebu ugostila ukupno 209 sudionika, redom srednjoškolaca diljem Hrvatske, dvadeset mentora, jedanaest sudaca i članove Povjerenstva iznosila je više od 25 tisuća kuna, a osim sudionika, Smotru su mogli pratiti i učenici srednjih škola koji se pripremaju za školska simulirana suđenja. U cjelodnevnoj Smotri škole su bile podijeljene u dvije grupe, odnosno u timove koji su predstavljali branitelje i one koji su predstavljali tužitelje. Svakoj od simuliranoj sudskoj parnici dodijeljen je predsjedajući sudac. 

– Oprostite, treba mi trenutak da se saberem… očarali ste me, bila je reakcija jedne sutkinje na pripremljenost učenika. 

Simulirano suđenje mogućih budućih pravnika održano je u dva kruga.

Sudilo se na temu izmišljenog spisa protiv Ankice Milas

Ovogodišnja Smotra odrađivala je simulirano suđenje prema izmišljenom spisu: Općinsko državno odvjetništvo u Mitogradu protiv Ankice Milas prema kojem su marljivi učenici vješto spremali svoje argumente za simulirano svjedočenje i suđenje. 

Na ovoj državnoj Smotri nema jednog pobjednika već je cilj simuliranje sudnice pružiti potporu u razvijanju samopouzdanja, sigurnog nastupa, razvijanja govornih vještina, ali i stvaranju kritičkog stava i sudjelovanja u timskom radu. Svim sudionicima ovogodišnje državne Smotre uručene su diplome i zahvalnice.

Na Smotri su sudjelovali:

1) Drvodjeljska škola Zagreb

2) Srednja škola Marka Marulića, Slatina

3) Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci

4) Srednja škola Glina

5) Upravna škola Zagreb

6) XVI. gimnazija, Zagreb

7) Srednja škola Stjepan Ivšić, Orahovica

8) 4. GIMNAZIJA „Marko Marulić“, Split

9) Srednja škola Blato

10) Medicinska škola Varaždin

11) Gimnazija Fran Galović Koprivnica

12) Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin

13) Dom za odgoj djece i mladeži Split

14) Srednja škola Ivana Lucića-Trogir, Trogir

15) Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti; Maruševec

16) Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik

17) Ekonomska i upravna škola, Osijek

18) Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb

Učenici oduševili sutkinju na Smotri simuliranih suđenja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap