Pretraga

Zbog kašnjenja MZOS-a i državnog proračuna u NSK ukinuta bibliografska baza Scopus

A- A+

Od 2. svibnja u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici čitateljima nije dostupna baza Scopus. Radi se o bazi koja sadrži akademske i znanstvene radove, a čitateljima je prijeko potrebna u ovo doba akademske godine, kada se piše većina seminarskih i diplomskih radova. Razlog ukidanja je kasno donošenje državnog proračuna, zbog čega nije bilo moguće provesti postupak javne nabave za nabavu baza. Saznajemo kako je problem nastao i s MZOS-om koje nije na vrijeme dalo suglasnost za raspisivanje javne nabave.

Foto: Srednja.hr

Izdvojeni članak

Riječki studenti uskoro će na noćno učenje u obnovljenu Sveučilišnu knjižnicu

Scopus je bibliografska baza koja sadrži sažetke i citate akademskih članaka. Ukupno je u bazi gotovo 22.000 naslova od 5.000 izdavatelja, a radi se o člancima s područja prirodnih znanosti, tehnologije medicine, društvenih i humanističkih znanosti te umjetnosti. baza je dostupna na internetu, uz pretplatu. 2014. Hrvatskih je časopisa bilo 156, od čega 128 aktivnih.

Kod nas je ovoj bazi bilo moguće pristupiti u najvećoj, Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Više nije, jer pretplatu u ovoj godini nemaju, zahvaljujući kasno donesenom državnom proračunu.

– Poštovani korisnici, obavještavamo vas kako je bazi Scopus ukinut pristup. Razlog je što još uvijek nemamo pretplatu u ovoj godini. Ove godine se jako kasni zbog toga što je Državni budžet bio donesen krajem ožujka, pa postupci javne nabave za nabavu baza još nisu provedeni. Nadamo se što skorijem pokretanju postupka i ponovnoj uspostavi pristupa, stoji u obavijesti na internetskoj stranici NSK.

Iz knjižnice nam kažu kako je baza nedostupna od 2. svibnja ove godine, ali bit će ponovno dostupna u najkraćem mogućem roku jer je MZOS dao suglasnost postupka javne nabave za nabavu baza.

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo je suglasnost za pokretanje postupka javne nabave za nabavu baza koje koriste članovi akademske i znanstvene zajednice. Među tim je bazama i Scopus. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula je postupak javne nabave za pretplatu na spomenute baze. U najkraćem mogućem roku baza Scopus bit će ponovno dostupna, kažu nam iz NSK.

Cijena pretplate zakorištenje baze Scopus nije poznata, a kažu, znat će se nakon provedenog postupka javne nabave.
Nadamo se da će se nastali problem riješiti uskoro, budući da je završetak akademske godine vrijeme kada se pišu seminarski i diplomski radovi, a studentima je za pisanje ova baza prijekopotrebna.

– Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas, potaknuta objavom o prekidu pristupa elektroničkoj bazi SCOPUS od 10. svibnja 2016. godine, te vijestima o nefunkcioniranju Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu od 09. svibnja 2016.godine, kao i o kašnjenju objave rezultata Natječaja za državne stipendije studentima visokih učilišta u RH od 04. svibnja 2016.godine, izražava zabrinutost stanjem u redovitim aktivnostima MZOS-a kojima se omogućuje podrška funkcioniranju cjelokupnog sustava obrazovanja i svih njegovih dionika. Udruga Universitas poziva odgovorne osobe na nužnost brige o održavanju svih redovitih segmenata potpore sustavu (visokog) obrazovanja, piše u priopćenju udruge Universitas. 

Dopuna tekstu 31.5.2016. u 11:30h – Scopus ukinut cijeloj akademskoj zajednici

Kako nam je javljeno jutros iz Nacionalne sveučilišne knjižnice, baza Scopus nije ukinuta samo njima, već čitavoj akademskoj zajednici, odnosno svim ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. To bi značilo da studenti, kao i zaposlenici tih ustanova ni na koji način ne mogu pristupiti ovoj bazi znanstvenih radova.

– Baza Scopus je ukinuta cijeloj akademskoj zajednici (svim ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja), a ne samo NSK. Uloga NSK je da nabavlja baze za potrebe akademske zajednice, educira o njihovom sadržaju te da osigura pristup bazama za cijeli sustav znanosti i visokog obrazovanja, objašnjavaju iz Nacionalne sveučilišne knjižnice.

Dopuna tekstu 31.5.2016. u 15:35

Tijekom popodneva primili smo obavijest kako je upravo od danas baza ponovno dostupna.

– Baza Scopus je od danas ponovno dostupna za korištenje u cijelom sustavu znanosti i visokog obrazovanja, pišu nam iz NSK.