Pretraga

Izašli su novi podaci: Naši znanstvenici među najcitiranijima u svijetu, ovo su njihova imena

A- A+

Naši znanstvenici među najcitiranijih su 2 posto u svijetu. Ne svi, već njih 91 kada gledamo 2021. godinu, a njih 61 kada promatramo cjelokupnu znanstvenu karijeru. Donosimo tablicu s imenima domaćih znanstvenika koji su među najcitiranijima u bazi Scopus.

laboratorij

Foto: Pixabay

Istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji objavila je novo izvješće o najcitiranijim svjetskim znanstvenicima. Podatke su izvukli iz baze Scopus, a izašle su dvije liste – najcitiraniji znanstvenici za 2021. godinu te najutjecajniji znanstvenici za cjelokupnu znanstvenu karijeru.

Izračun je obavljen korištenjem svih Scopus profila od 1. rujna 2022. Ako autor nije na popisu, pojašnjavaju iz Elseviera koji je na svojim stranicama objavio ove liste, to je zato što vrijednost složenog indikatora nije bila dovoljno visoka da se pojavi na popisu. To ne znači da autor nije dobar, pojašnjavaju. Baza je objavljena u arhivskom obliku i neće se mijenjati.

Neki se autori možda neće pojaviti na popisu ako je njihov Scopus profil bio netočan (nedostaju publikacije i citati) u trenutku izračuna. Stoga autorima savjetuju da osiguraju točnost svojih Scopus profila. Zahtjevi za ispravke Scopus podataka treba slati direktno Scopusu, a ne Elsevieru, pojašnjavaju iz te tvrtke, i to po mogućnosti korištenjem Scopus čarobnjaka za povratne informacije ORCID.

Na prvoj listi, ovih najcitiranijih istraživača u protekloj 2021. godini, našao se čak 91 domaći znanstvenik. Kada su u pitanju najutjecajniji znanstvenici za cjelokupnu znanstvenu karijeru, tu je 61 domaći znanstvenik. Njihova imena možete naći u dokumentima ispod. (Napomena: ako vam se dokumenti ne prikazuju, potrebno je osvježiti stranicu)

Najcitiraniji znanstvenici u 2021. godini

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Najutjecajniji znanstvenici u cijeloj karijeri

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab