Pretraga

Koji je najbolji dom u Zagrebu? Evo odgovora na ovo ‘kontroverzno’ pitanje

A- A+

Na neka od pitanja koja muče brucoše pokušali smo vam dati odgovor u našoj online konferenciji Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju. Tako smo u redakcijskom podcastu u kojem su sudjelovali Stella, Inga i Roko s portala srednja.hr raspravili pitanje stanovanja za vrijeme studija, odnosno je li bolje živjeti u stanu ili studentskom domu. Pritom su se dotakli i poznate rasprave o najboljem studentskom domu u Zagrebu.

Foto: Srednja.hr

U zadnjem dijelu online konferencije Brucoš 101 mogli ste poslušati redakcijski podcast. U njemu je sudjelovala ekipa s portala srednja.hr, Inga ĐuđikRoko Uvodić Stella Ćaleta, a razgovaralo se o izazovu preseljenja u novo mjesto zbog studija, pronalasku stana, kao i životu u studentskom domu. Dotakli su se i nekima kontroverznog pitanja o tome koji je najbolji studentski dom u Zagrebu.

Kada se sve zbroji, ova srednja.hr ekipa za vrijeme studija živjela je u sva četiri studentska doma, odnosno SD Stjepan Radić, SD Cvjetno naselje, SD Ante Starčević – Šara te SD Lašćina. Međutim, Stella je istaknula kako je svoje vrijeme studija provela isključivo u jednom studentskom naselju.

– Meni je Cvjetno jedini dom u kojem sam živjela, pa ne mogu donijeti konkretan sud o tome koji je najbolji, ali po meni je to odličan dom. Neki bi rekli penzionerski, rekla je.

Inga se nadovezala kako je to jedan od čestih stereotipa s kojim se stanovnici ovog studentskog naselja suočavaju generacijama. Stella se složila s njom.

– Ali to je odlična stvar. Kad ti treba mir, na Cvjetnom to nije problem. Tamo je većinom mirno i to mi je bila isključivo prednost, nastavila je.

Izdvojeni članak
Soba u domu Stjepan Radić na Savi

Selite u studentski dom? Možda se čini neobičnim, ali ovih 9 stvari morate ponijeti sa sobom

Roko je svoj studij proveo u čak tri zagrebačka doma – prvo je bio na Cvjetnom, pa kratko na Lašćini, a najduže je bio na Šari.

– O Lašćini neću puno jer je dovoljna činjenica što sam tražio premještaj, rekao je i dodao da je cijeli dom dosta star i derutan.

Rekao je i da je jedini plus kod Lašćine taj što to prati i stanarina, koja je tada bila oko 200 kuna, a i lokacija je dosta dobra, nadomak centra grada.

– Po meni je Cvjetno objektivno najbolji dom, kada u obzir uzmeš veličinu sobe, namještaj, svoj WC, menzu… Lokacija je super, nisi baš daleko kao na Savi, rekao je.

Izdvojeni članak
studentski dom stjepan radić sava

Objavljen natječaj za smještaj u studentskim domovima u Zagrebu za akademsku godinu 2024. i 2025.

Najduže vremena proveo je na Šari, koja je locirana na Trešnjevci.

– Šara je taman između Cvjetnog i Save što se tiče karaktera stanara, a i uređenosti doma. Ono što je meni super tamo, kad želiš mir – imaš mir. Kad to ne želiš, odeš na Savu, zaključio je.

Inga je dodala da postoji i stereotip za Savu kao isključivo partijanerskom domu.

– Ako je stereotip da je Cvjetno za penziće, onda je Sava za partijanere. Mislim da je to apsolutno točno. To je mana, ali je i prednost, zavisi kako gledaš, rekla je Inga.

@srednja_hr Koji zagrebački studentski dom zaslužuje titulu najboljeg?👀 #srednjahr #student #podcast #brucos101 #studentskidom ♬ original sound – srednja_hr

Cijeli redakcijski podcast o pitanju stanovanja za vrijeme studija pogledajte niže.


Projekt Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), Edward Bernays University College, Privredna banka Zagreb (PBZ), dm i Sveučilište u Dubrovniku (UniDu). Našu online konferenciju pogledajte ovdje. U sklopu projekta ćemo nagraditi najbolje projekte studentskih udruga, a prijavite se putem ovog linka. Sve vijesti o projektu pratite kroz rubriku Brucoš, a često postavljanja pitanja pročitajte ovdje.