Pretraga

Selite u studentski dom? Možda se čini neobičnim, ali ovih 9 stvari morate ponijeti sa sobom

A- A+

Početak je rujna, a iako nastava na većini fakulteta započinje tek u listopadu, brojni će studenti u studentske domove useliti već ovaj mjesec. Onima koji nisu živjeli u domovima dobro je poznato kako je potrebno sa sobom ponijeti neke osnovne stvari koje i inače nosite na put – svoju odjeću, higijenske potrepštine koje koristite svakodnevno, pribor za učenje i slično. No, postoje i one za koje vam ne bi bilo ni na kraj pameti da će vam zatrebati i to poprilično često.

Soba u domu Stjepan Radić na Savi

Foto: Dominik Smolak, srednja.hr

Odlazak na studij mnogima je velika prekretnica u životu. Osim promjene na relaciji škola – fakultet, gdje se obveze poprilično razlikuju, brojni će mladi po prvi puta odseliti od obiteljskog života i useliti u studentski dom. Život u studentskom domu drugačiji je od onog na koji je većina naviknula – čitav život nalazit će vam se u jednoj, poprilično skučenoj sobici koju dijelite s cimerom ili cimericom.

Osim vas dvoje, ondje moraju stati i sve vaše stvari. Odjeća, higijenske potrepštine i pribor za učenje, vjerujte, nisu jedino što ćete koristiti. Postoji čitava lista stvari koje bi bilo dobro imati sa sobom jer ćete ih koristiti češće nego što možda zamišljate. Pa smo se pobrinuli da ništa ne zaboravite.

Lavor za rublje

Bilo bi dobro da sa sobom ponesete veliku plastičnu posudu, odnosno lavor za rublje. Ponekad će vam koristiti da brzinski u kupaoni operete mrlju s majice koja je slučajno nastala jer ste se neoprezno nagnuli nad tanjurom gulaša u menzi. Ponekad će vam biti najbolji prijatelj pored kreveta nakon burne studentske srijede.

Dodatne plastične ladice

Prostor za pohranu stvari u studentskom je domu poprilično ograničen, pa ako imate tu mogućnost bilo bi dobro da sa sobom odjeću od kuće donosite sezonski, dakle za zimu zimske stvari, za proljeće proljetne itd. No, ako je to nemoguće jer živite predaleko ili jednostavno imate puno stvari, dobro će vam doći plastične ladice koje je moguće gurnuti ispod kreveta ili radnog stola.

Izdvojeni članak
Studentski dom Palacin

Otvara se novi studentski dom u još jednom gradu, a pokreću i jedan od najpoželjnijih studija

Mini-apoteka

Iako možda ne bolujete od neke kronične bolesti i nemate potrebu za prepisanim lijekovima, bilo bi dobro da sa sobom ponesete manju kutijicu koja će biti svojevrsna mini-apoteka. U nju možete staviti lijekove za bolove, flastere, gazu za prvu pomoć i neko sredstvo za dezinfekciju rana.

Škare i selotejp

U većini studentskih domova kućnim je redom zabranjeno lijepiti ukrase po zidovima. Unatoč tome što škare i selotejp možda nećete koristiti za rezanje kolaž-papira, ova dva ‘alata’ zatrebat će vam češće nego što možda mislite.

Posteljina

Iako većina domova nudi posteljinu studentima i ona se može zamijeniti otprilike svaka dva tjedna, dobro je ponijeti i svoju, barem plahtu i jastučnicu. Budući da ćete u sobi nerijetko i jesti, pogotovo za vrijeme ispitnih rokova, velike su šanse da pritom nešto prolijete po krevetu, a u tom trenutku nemate rezervnu posteljinu ili mogućnost zamjene.

Izdvojeni članak
kupoprodaja domova

Pričali smo sa studentima koji prodaju i kupuju mjesta u domovima: ‘Triba imat muda zbog kontrola’

Posuđe

Nemaju svi studentski domovi u svojoj blizini studentski restoran, odnosno menzu. A ponekada je i u onima koji je imaju gužva vrlo velika, pogotovo u vrijeme prije odlazaka na predavanja ili nakon što se studenti vrate s fakulteta. U tom ćete slučaju, kako smo i poviše spomenuli, nešto prigristi u svojoj studentskoj sobi pa bi bilo dobro da sa sobom ponesete barem jednu keramičku posudicu, žlicu, vilicu i nož te čašu i šalicu.

Ogledalo

Male su šanse da se u vašoj studentskoj sobi, na ormaru, već nalazi ogledalo. Pa bi bilo dobro da si ponesete barem ono manje, stolno. Vjerujte nam, dobro će vam doći ujutro kad se spremate na faks, a ogledala u zajedničkoj umivaonici su zauzeta.

Vješalice

Osim ako su studenti koji su prije vas stanovali u sobi trajno iselili ili bili lijeni u kofer ugurati i vješalice, u ormaru studentske sobe ovaj predmet nećete naći. A dobro će vam doći ako nemate glačalo, kako biste objesili stvari koje se češće gužvaju ili jaknu. Svakako ponesite pokoju vješalicu od kuće.

Produžni kabel

Laptop, mobitel, stolna lampa – sve su to uređaji koji zahtijevaju struju ili punjenje na struju. Nerijetko se u studentskim sobama nalaze samo dvije utičnice, odnosno po jedna za svakog studenta. Što vam, već možete i sami pretpostaviti, neće biti dovoljno. Pa bi bilo dobro da sa sobom ponesete produžni kabel s barem tri dodatne utičnice koji ćete moći koristiti pored kreveta i za više uređaja istodobno.