Pretraga

[VIDEO] ‘Koliko mi posto treba za prolaz ispita mature?’: Imamo objašnjenje kako se određuju pragovi

A- A+

Iza nas je prvi tjedan državne mature, a uoči ljetnog roka portal srednja.hr organizirao je videokonferenciju Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju. Tom smo prilikom u našem studiju razgovarali s Natalijom Ćurković, višom stručnom savjetnicom u Istraživačko-razvojnom odjelu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Jedno od češćih pitanja maturanata je ono koji su pragovi prolaznosti na pojedinim ispitima, a Ćurković nam je objasnila kako se oni određuju.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Prve ispite mature učenici su već napisali, ali pred njima su još uvijek neki od ključnih ispita – Matematika i Hrvatski, kao i neki izborni predmeti s većim brojem prijava, poput Fizike i Politike i gospodarstva. Jedno od češćih pitanja maturanata tijekom čitavog ispitnog roka ono je ‘koliko mi posto treba za prolaz?’. Pitanje o tome jesu li pragovi prolaznosti određeni i kako se oni određuju u sklopu naše konferencije Brucoš 101 postavili smo Nataliji Ćurković, višoj stručnoj savjetnici u Istraživačko-razvojnom odjelu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

– Pragovi prolaznosti se određuju svake godine iznova, takvo je pravilo otkada postoji državna matura. Mi smo u Centru, već kada se uvodila državna matura, vrlo detaljnu proceduru kako se pragovi određuju i mi smo tada, prvih pet godina, za svaki ispit imali velika povjerenstva od dosta, minimalno deset ljudi koji su radili na određivanju tih mjerila za pojedinu ocjenu. I to je bio taj nekakav period gdje su se ti kriteriji i standardi poprilično ujednačili. I onda smo nakon toga uveli proceduru da se temeljem tako određenih pragova uz pomoć stručne radne skupine koja izrađuje ispit i temeljem rezultata koji su dobiveni, da se određuju pragovi za ocjene, pojasnila je Ćurković.

Detaljnije o temi pragova prolaznosti na maturi poslušajte u videoisječku:

Više o tome kako će izgledati državna matura u 2022. godini možete vidjeti u snimci razgovora ispod:


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.