Pretraga

[VIDEO] Ovo bi svi fakulteti trebali imati kako bi brucošima olakšali prve dane studiranja

A- A+

Novi početak je uvijek težak. Brucoši su na početku studija preplavljeni mnoštvom informacija, ali istovremeno im se ponekad čini da ne mogu lako doznati sve što im je važno. Na stranicama fakulteta nije uvijek lako pronaći sve što vas zanima, a ispred studentske referade uvijek je ogromna gužva. Taj osjećaj da ste prepušteni sami sebi može biti zastrašujuć.

mentor nastavnik instrukcije

Foto: Kenny Eliason, Unsplash

Početna izgubljenost brucoša ‘boljka’ je gotovo svakog fakulteta. Studenti ponekad ne znaju kome se obratiti niti gdje mogli potražiti potrebne informacije. Edward Bernays University College odlučio je olakšati svojim brucošima snalaženje na fakultetu, ali i dobivanje povratnih informacija o kvaliteti studija. Brucoši na Bernaysu dobivaju svog mentora nastavnika koji djeluje poput neformalnog razrednika koji informira studente o svemu, ali prikuplja i važne povratne informacije o kvaliteti studija. Više o načinima na koji funkcioniraju mentori nastavnici i načinima na koji održavaju kontakt sa studentima ispričao je Dejan Gluvačević, pročelnik Odjela za komunikacije na Edward Bernays University Collegeu u sklopu online konferencije portala srednja.hr Brucoš 101.

– Svaka generacija ima svog mentora nastavnika. Kao nastavak srednje škole, riječ je zapravo o neformalnom razredniku. Onda možemo vidjeti što studente muči, koji su problemi, što im je super. Jako nam je bitno da dobijemo feedback od studenata, i pohvale i pokude da znamo na koji način još unaprijediti sam proces. Za komunikaciju sa studentima koristimo niz alata. Jedno vrijeme smo imali interne WhatsApp grupe, MS Teams, e-mail, imate priliku vidjeti da svaka generacija drugačije funkcionira. Ponekad tu i nema pravila, pa jedni odjednom počnu preferirati komunikaciju putem e-maila, drugi putem Teamsa. Ja i kolegica koja je pročelnica Odsjeka za turizam nekad isto moramo procijeniti koja je obavijest više za mail, koja za Teams, ali u svakom slučaju moramo osigurati da poruka stigne do njih, ali i da oni budu svjesni da smo ih čuli i i po mogućnosti napravili potrebne promjene, kaže Gluvačević.

Više o važnosti prakse, učenju izvan predavaonice i tome kako izgleda studij na Edward Bernays University Collegeu poslušajte u snimci ispod:

 


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University College, Zagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.