Pretraga

Želite li upisati ekonomiju ili poslovnu ekonomiju? Postoji ključna razlika, evo koja

A- A+

Želite li upisati ekonomiju ili poslovnu ekonomiju? Iako laici na prvu ne bi mogli reći koja je razlika, ona je itekako bitna za razumijevanje ova dva studija. To nam je pojasnila i pročelnica Odjela za poslovnu ekonomiju Veleučilišta Edward Bernays, Dina Tomšić, na konferenciji Brucoš 101.

Dina Tomšić, pročelnica Odjela za poslovnu ekonomiju Bernaysa

Dina Tomšić, pročelnica Odjela za poslovnu ekonomiju Bernaysa | Foto: srednja.hr

I ove godine portal srednja.hr održao je online konferenciju Brucoš 101, a jedan od partnera bilo je i Veleučilište Edward Bernays. Posjetili smo ih kako bismo razgovarali s Dejanom Gluvačevićem, pročelnikom Odjela za komunikacije i Dinom Tomšić, pročelnicom Odjela za poslovnu ekonomiju. S njima smo razgovarali o tome kako najbolje iskoristiti prilike koje nam nudi studentski život.

Zanima li vas studij ekonomije, ali niste sigurni je li za vas bolja ekonomija ili poslovna ekonomija, pročelnica Tomšić je vrlo jednostavno objasnila koje su razlike i kako odabrati.

– Jednostavno je. Poslovna ekonomija se bavi biznisom. U fokusu analize poslovne ekonomije su poslovni subjekti, pretežno poduzeća, za razliku od čiste ekonomije koja je orijentirana na makroekonomske trendove, u fokusu analize je jedno gospodarstvo. Pa ste čuli one teške riječi – ekonomska politika, monetarna politika, fiskalna politika. Taj dio ekonomije je fokusiran na prognostičke modele, matematici, statistici, praćenju gospodarstva, to je područje makroekonomije, razjasnila je pročelnica.

Kada biste u Hrvatskoj trebali predočiti neku osobu koja se bavi makroekonomijom, to bi možda bio guverner Vujčić, rekla je pročelnica.

– On konkretno ima monetarnu i fiskalnu politiku pod svojim nadzorom, također i ministri gospodarstva ili financija, koji onda drži elemente makroekonomske politike, rekla je.

@srednja_hr Pročelnica s @bernays_uas nam je objasnila razliku između ekonomije i poslovne ekonomije 💪 #srednjahr #bernays #brucos101 #ekonomija #faks ♬ original sound – srednja_hr


Cijeli razgovor s pročelnicom Tomšić pogledajte u videu ispod.


Projekt Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), Edward Bernays University College, Privredna banka Zagreb (PBZ), dm i Sveučilište u Dubrovniku (UniDu). Našu online konferenciju pogledajte ovdje. U sklopu projekta ćemo nagraditi najbolje projekte studentskih udruga, a prijavite se putem ovog linka. Sve vijesti o projektu pratite kroz rubriku Brucoš, a često postavljanja pitanja pročitajte ovdje.